John Granlund och militär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör John Granlund, säkerhetsreporter, svara på tre frågor om varför det ska öppnas ett nytt Nato-högkvarter i finska Lappland och vad Sveriges roll kommer bli. Foto: SVT

Sverige föreslås leda Nato-högkvarter i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige föreslås leda ett nytt Natohögkvarter i finska Lappland, bekräftar de båda länderna på måndagen.

– Vi är hedrade över att ha blivit tillfrågade, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.

Det svenskledda Nato-högkvarteret i norra Finland är tänkt att bli del av Natos så kallade Framework nation-upplägg. Den nya basen kommer att kommer att stärka försvarsförmågan för hela Nato, konstaterar Pål Jonson.

– Vi är hedrade över att ha blivit tillfrågade, säger han på måndagens pressträff tillsammans med sin finska försvarsministerkollega Antti Häkkänen.

Sverige och Nato

Tidig fas i planeringen

Framework nation-upplägget innebär att en nation, i detta fall Sverige, står för den militära staben som leder förband som flera Natoländer är med och bidrar till. Liknande högkvarter med multinationella styrkor finns redan i åtta av Natos ”frontstater” nära Ryssland.

Högkvarteret i finska Lappland ska i första hand bestå av officerare och stabspersonal. Deras uppgift blir att leda verksamheten på plats, planera och hålla i övningar.

Pål Jonson betonar att planeringen fortfarande är i tidig fas, och förslaget att Sverige ska få huvudansvaret för den nya basen ska först godkännas av övriga Natomedlemmar. Hur mycket personal det kommer att röra sig om vill länderna därför inte gå in på.

– Konsultationen kommer att inledas med de länder som berörs, säger Pål Jonson.

Häkkänen: Naturligt att fråga Sverige

Enligt Antti Häkkänen påbörjades diskussionerna redan förra sommaren om hur Natos norra flank i Norden skulle förstärkas.

När man sedan kom fram till Framework nation-upplägget var det självklart att Sverige skulle få frågan om att leda den nya Natostyrkan i Finland.

– Det känns naturligt att vår granne och närmast allierade får den positionen, säger Antti Häkkänen.

Att Natobasen leds av Sverige handlar om att möjliggöra att Finland får fokusera på försvaret av de södra, mer tätbefolkade delarna av landet, uppger en källa med insyn till Svenska Dagbladet.

Det nya högkvarteret i norra Finland beräknas kunna vara igång under 2026.

Klockan 14.30 i dag hålls en pressträff med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Finlands statsminister Petteri Orpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet