Frisörer, målare och bagare, listan kan göras lång på de yrken som kan tilldelas gesällbrev från Svenska hantverksrådet (SHR) och i april tillkom ännu ett yrke – tatuerare. Foto: Thommie Larsson/TT-Arkiv

Sverige först i världen att erkänna tatuerande som ett hantverk

Uppdaterad
Publicerad

Sedan april i år har tatuerare med lång yrkeserfarenhet kunnat ansöka om att få så kallade gesäll- och mästarbrev. Det är första gången någonsin som den här möjligheten ges till tatuerare och snart kommer också breven kunna delas ut till de som genomfört och klarat ett så kallat gesällprov.

Frisörer, målare och bagare, listan kan göras lång på de yrken som kan tilldelas gesällbrev från Svenska hantverksrådet (SHR) och i april tillkom ännu ett yrke – tatuerare.

Mardo Kurdian har jobbat som tatuerare i 15 år och för honom var det självklart att ansöka om ett gesällbrev.

– Det känns lite som en milstolpe. Tidigare har vi varit lite av en underground-bransch och Sverige har inte erkänt tatuerare som ett yrke förs än nu. Så att få ett yrkesbevis känns jättebra, säger Mardo Kurdian.

Ett teoretiskt och ett praktiskt prov

Bakom lanseringen står branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT), som anser att breven behövs som en kvalitetsstämpel för tatuerarnas kunder.

Den som har utövat yrket i minst tio år kan, liksom Mardo Kurdian, redan nu få gesällbrevet genom att verifiera sin yrkeshistorik men i höst kommer också tatuerare som varit lärlingar eller verksamma i mer än tre år kunna genomföra ett så kallat gesällprov och på så sätt få ett yrkesbevis.

”Kvitto på att det är ett seriöst yrke”

Provet har SRT själva arbetat fram och består av en teoretisk och en praktisk del. Teorin innehåller delar kring hygien, historik och etik. Den praktiska delen består av moment som kundbemötande, uppsättning och nedplockning av arbetsstationen och själva utförandet av tatueringen.

-  Det här blir ett kvitto på att det är ett seriöst yrke vi utför, säger Hans Isaksson, medlem i SRT och initiativtagare till gesällbrev.

Viktigare med vänners rekomendationer

På stan verkar dock inte ett gesällbrev vara det viktigaste för kunderna. Istället nämner de som SVT Nyheter pratat med faktorer som vänners rekommendationer och tauterarnas olika stilar.

– Jag hade nog valt den som jag tycker konstnärligt är bäst, och sen om han hade gesällbrev hade inte spelat någon roll, säger Daniel Antonssen.

– Jag skiter lite i, jag tar det som jag tycker är fint, säger Fanni de Azevedo Markström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.