Sverige är med i den första gruppen av länder som med början 10:e maj ska testa systemet för EU:s gröna intyg som ska underlätta för resor inom EU. Vaccinationsbevis som kan verifieras av EU-systemet verkar alltså vara på banan.
Men ännu kvarstår frågan hur man ska få in resultat från covid-tester och bevis på genomgången infektion i systemet, där data är utspridd på flera ställen. Det nya är att tillfrisknandebeviset även ska omfatta resultat om man genomgått antikroppstest med positivt resultat.
– Det har vi precis fått nytt regeringsuppdrag om att inkludera. Vi jobbar med hur processerna kan utvecklas för att snabbt komma åt data, berättar Mats Snäll, som leder projektet på Myndigheten för digital förvaltning.
”EU:s modell komplicerad och rigid”
Estland är redan igång med ett system för detta som bygger på blockkedjan. Data sparas krypterat och utspritt i nätverket av de som deltar. Till skillnad från EU:s variant behövs ingen central knutpunkt som alla länder måste koppla upp sig mot för verifiering av intyg. Ain Aaviksoo på Guardtime som utvecklat den estniska lösningen kallar EU:s modell ”komplicerad och rigid”.
– EU:s kräver mer IT-utveckling av länderna och dessutom kan den inte användas till annat än just det den byggts för.
Med en digital infrastruktur som bygger på blockkedjan kan man lättare skala upp och få med länder utanför EU i systemet, menar Aaviksoo, som också ser möjligheter att använda det för annan hälsodata när pandemin väl är över.
– Hur mycket resurser ska man lägga på att bygga något som bara kommer att användas under ett knappt år? säger han.
Islands FHM: ”Vi satsar på alla hästar”
Samma tankegångar finns på Island som tack vare sin centraliserade, digitaliserade, hälsodata är i framkant med att lansera covid-pass. I dagarna kopplar man upp sig mot den estniska varianten tillsammans med Ungern. På några dagar säger man sig kunna driftsätta EU:s gröna bevis. Men turismnationen Island nöjer sig inte med det.
– Vi satsar på alla hästar och jobbar mot ett dussin olika covidpass samtidigt. Förhoppningsvis blir det någon global standard till slut med WHO eller liknande, säger Ingi Steinar Ingason, chef för E-hälsa vid isländska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.