Den svenska modellen att mota coronapandemin bygger att människor tar ett stort eget ansvar och följer de rekommenderade inskränkningarna i den egna livsstilen. I resten av Europa hotas nu medborgarna med böter och fängelse för de som bryter mot strikta lagar.
Redan i bedömningen av hur stor en folksamling får vara skiljer sig Sverige från resten av världen. Max 500 säger svenska regeringen. 100 säger irländska regeringen. Tio säger danska regeringen. Två, säger tyska, polska och brittiska regeringen.
Öppna skolor och inget utegångsförbud
Till skillnad från bland andra Danmark har Sverige inte stängt grundskolorna. Till skillnad från Norge finns inget förbud att sova över i sommarstugor.
Stora delar av Europa har infört hårda regler med utegångsförbud för att stoppa spridningen av smitta. I Grekland, Frankrike, Italien och Spanien får man bara gå ut för att handla mat, gå till apotek, besöka läkare eller rasta hunden. I Italien hyr påhittiga hundägare därför ut sin hund för 250 kronor i timmen för den som lagligt vill få frisk luft. Den som bryter mot reglerna hotas av böter eller till och med fängelse.
I Sverige får vi fortfarande röra oss fritt, gå på restauranger, bio och de gym som håller öppet. Men det bygger på att svenskar efterföljer de tydliga instruktioner som finns om att hålla ett socialt avstånd på en och en halv till två meter, att tvätta händerna ofta och vid minsta symtom på förkylning stanna hemma i självvald karantän. Äldre personer och de som tillhör riskgrupper uppmanas att isolera sig.
”Auktoritetstroende”
I sociala medier florerar psykologiska förklaringar till varför Sverige väljer sin väg: Att vi svenskar är auktoritetstroende och gillar att hålla social distans, är några förklaringar. I internationellt jämförelse har vi stort förtroende för våra myndigheter.
Fram till helgen följdes Storbritannien och Nederländerna åt med den svenska modellen som mer bygger på tydliga rekommendationer men få förbud.
Liberalen Boris Johnson utsattes för ett hårt tryck eftersom han byggt sina riktlinjer på just frivillighet och vägrade utfärda förbud. Men efter att han i helgen sett bilder på britter som söp sig fulla i väntan på ett besked att barerna ska stänga ner, så fick han nog. I måndags kom order som var tydliga: ”Ni måste stanna hemma ”.
Också i Nederländerna justerades gränsen för vad som anses vara en folksamling ned till tre personer.
”Farligt stanna inne hela tiden”
Men i SVT:s Aktuellt på tisdagen sa statsepidemiologen Anders Tegnell att han hade förståelse för om man ibland har sociala kontakter. Smittskyddsexperten Johan Gisecke uppmanade människor att ta med sig en kaffetermos och gå ut i vårsolen och njuta på en parkbänk. Det är farligt för hälsan att stanna inne hela tiden, resonerade han.
– Det här med att smitta utomhus behöver man inte fundera så mycket på, sa han i SVT:s Morgonstudion.
En tredje expert sa sig ha förståelse för att svenskar i påsk vill åka till sin fjällstuga och åka skidor, det är okej så länge man håller sig hemma efter skidturen.
De här tongångarna är svenska experter ensamma om. Och det har börjat få allt större uppmärksamhet internationellt. Den svenska modellen beskrivs som en rad av ”vädjaden” och ”råd” från myndigheter, statsminister och kung Carl Gustaf.
Kinesisk kritik, tysk beundran
Kinesiska medier har kritiserat Sverige för att ha kapitulerat och vara ”ett svart hål för coronaviruset”. Tyska folkhälsoexperter däremot säger till Svenska Dagbladet att Sverige är en förebild. Dock med tillägget att den svenska modellen bygger på att experterna skulle acceptera något högre dödstal, i akt och mening att plana ut puckeln och få människor att insjukna i långsammare takt.
Hittills fungerar den svenska modellen, läget beskrevs som ”stabilt”. Förhållandevis få har dött. I USA och Spanien insjuknar människor i betydligt snabbare takt.
Men tonen kan komma att förändras om antalet insjuknande i Sverige skulle eskalera. Då riskerar Sverige en störtskur av internationella fördömanden för att envist hållit fast vid den svenska linjen istället för att införa utegångsförbud , med ökad närvaro av polis och militär på gatorna.
Men just nu är det helt klart så att ”In Sweden, we have a model”.