De fasansfulla bilderna och vittnesmålen från ukrainska Butja har ökat trycket på de europeiska ledarna att agera mot Ryssland.
Nu har även Centerpartiet och Liberalerna anslutit sig till MP, V och KD med krav om att Sverige ska gå före EU och stoppa import av rysk gas och olja.
Men den svenska regeringen fortsätter att upprepa att de inväntar ett eventuellt gemensamt EU-beslut – och menar att gasfrågan inte berör Sverige så mycket.
Utrikesministern: Har ingen direktimport
I måndagens Aktuellt fick utrikesminister Ann Linde (S) frågor om varför Sverige inte gör som Litauen och beslutar om att stoppa energiimporten på egen hand.
– Vi kan inte göra som Litauen av ett mycket enkelt skäl: vi har ingen direktimport av rysk gas till Sverige, sa hon och upprepade argumentet på en presskonferens på tisdagen.
Men SVT:s kartläggning, med hjälp av data från spårningstjänsten MarineTraffic, visar att det gick över 20 fartygstransporter med gas direkt från Ryssland till Sverige förra året. Tidigare har vi även kunnat visa hur regeringen angav felaktiga uppgifter om antalet ryska fartyg som anlöper svenska hamnar.
Vi har också begärt ut detaljerad statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, gällande import av naturgas där Ryssland är ursprungsland. Den visar att Sverige har importerat rysk naturgas till ett värde av drygt 1,3 miljarder kronor sedan 2019.
Bara i januari i år handlar det om gasimport för 74 miljoner kronor.
2,7 procent av energi
Sverige är helt importberoende när det gäller naturgas, men enligt Energimyndigheten utgör den en liten del av Sveriges samlade energiförsörjning.
”Naturgas stod för 2,7 procent av den totala energitillförseln i Sverige enligt den officiella energistatistiken”, skriver myndigheten.
Den största andelen naturgas kommer från Tyskland, via rörledning från Danmark, och in i det västsvenska gasnätet. Det är okänt hur stor del av denna som är rysk, enligt Energimyndigheten. Gasen från Danmark ingår inte i statistiken från SCB.
Utrikesministerns pressekreterare hänvisar våra frågor vidare till energiminister Khashayar Farmanbar. Enligt energiministerns pressekreterare syftade Ann Linde på ”rörledd direktimport av rysk gas” när hon sa att Sverige inte har någon direktimport.
Nu ska regeringen utreda var gasen på svenska marknaden kommer ifrån genom att fråga gasbolag hur deras inköp ser ut.
”Vi kommer också att ställa frågan till dem om det är möjligt att sluta importera rysk gas”, skriver Farmanbars pressekreterare i en kommentar till SVT.
Sedan videon spelades in har även Liberalerna anslutit sig till de partier som vill att Sverige ska gå före EU och snabbt stoppa rysk gas och olja.
Gasimporten från Ryssland
2022 (endast januari): 74 miljoner kronor (14 955 520 kg gas)
2021: 676 miljoner kronor (157 608 097 kg gas)
2020: 359 miljoner kronor (132 942 720 kg gas)
2019: 282 miljoner kronor (70 908 557 kg gas)
Statistiken visar Sveriges import av naturgas där registrerat ursprungsland är Ryssland.
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB