Terrorhotnivån i Sverige höjdes 2023. Då började poliser i yttre tjänst i Region syd patrullera med förstärkningsvapen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige inte längre prioriterat terrormål

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hot mot Sverige har minskat – och Sverige ses nu inte längre som ett prioriterat terrormål, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT.

Terrorhotnivån ligger dock kvar på en fyra.

Enligt NCT:s helårsbedömning för 2025 har Sverige successivt blivit mindre omnämnt i propaganda som ett terrormål sedan 2023 då Sverige gick från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål och terrornivån höjdes.

Anledningen till skiftet 2023 berodde på de koranbränningar som skedde under året och den desinformationskampanj som framställde Sverige som islamfientligt.

– Mot slutet av 2023 och under 2024 har inga terrorattentat genomförts i Sverige och därutöver har NCT sett hur Sverige under 2024 gått från ett prioriterat mål i propagandan till att återigen betraktas som ett legitimt mål, som en del av väst, för islamistiska terrororganisationer, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Gaza skiftade fokus

Att Sverige har gått från att vara ett prioriterat mål till att åter vara ett ”legitimt” hänger samman med Hamas fullskaliga attack på Israel, som ledde till att våldsbejakande islamister skiftade fokus.

Uppfattningen om Sverige som islamfientligt kvarstår dock och kommer sannolikt att bestå, skriver NCT.

I helårsbedömningen konstaterar NCT också att terrorhotet mot Sverige 2025 fortsatt sannolikt kommer från ensamutförande aktörer som agerar utifrån våldsbejakande islamism eller högerextremism.

Trots att propagandan avtagit ligger terrorhotnivån kvar på en fyra på den femgradiga skalan. En bidragande orsak är att främmande makter som Ryssland och Iran anses vara beredda att begå handlingar som skulle kunna klassas som terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.