Demonstration i Stockholm mot utvisningar av människor utan uppehållstillstånd och mot polisens projekt REVA för att hitta dem som är illegalt i landet. Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) syftar till att fler utvisningar av papperslösa ska verkställas. Foto: TT

EU ska kartlägga papperslösa – Sverige deltar

Uppdaterad
Publicerad

Nu på måndag inleds en omfattande jakt på papperslösa inom EU – en jakt där Sverige deltar. Samarbetet har redan fått hård kritik. Projektet kallas Mos Maiorum.

För två år sedan genomförde svenska polismyndigheten omfattande kontroller bland annat i Stockholms tunnelbana för att hitta papperslösa invandrare. Många ifrågasatte att polisen stoppade personer på grund av hudfärg.

Bara i Stockholm greps över 2.000 personer som sedan avvisades från Sverige.

Läs mer: SVT:s ABC avslöjade Reva – 10-årige Ali offer för taktiken

Polisernas kontroller kopplades ihop med projektet Reva, som gick ut på att snabba på handläggningen av asylansökningar. Dåvarande justitieministern Beatrice Ask (M) fick hård kritik av bland annat Socialdemokraternas Morgan Johansson.

På måndag är det åter dags att jaga papperslösa. Denna gång är det ett EU-samarbete som kallas Mos Maiorum. Begreppet, som hedrar militära och politiska principer, är romerskt – och det handlar i dag om en omfattande polisjakt på papperslösa flyktingar i Europa.

Ska bekämpa människosmuggling

Organisationen Statewatch har publicerat ett läckt dokument där det framgår att samtliga EU-länder och länder i Schengen-området tillfrågats om att delta i operationen.

Målet är enligt dokumentet att bekämpa organisationer som ligger bakom människosmuggling. Bland annat ska man kontrollera flyktingars pass och asylansökningar.

Länderna uppmanas att samla in information om papperslösa flyktingars nationalitet, kön, ålder samt hur och när de flytt till EU.

Ministern hänvisar till polisen

Regeringen har bekräftat att svensk polis deltar. Men denna gång vill inte Morgan Johansson, som nu själv blivit justitieminister, uttala sig utan hänvisar till inrikesministern, Anders Ygeman (S).

Han vill inte heller uttala sig, men skriver följande i ett mejl till SVT:

”Det är polisen som beslutar om man deltar i operativa insatser och hur deltagandet ska se ut. Polisen har föreskrifter vad som gäller för inre utlänningskontroller, som ska förhindra att kontroller sker på ett sätt som är etniskt diskriminerande.”

”Ger helt fel signaler”

Riksdagsledamot Christina Höj Larsen (V) kritiserar i SVT:s Aktuellt Anders Ygemans mejl-svar till SVT.

– Det är respektlöst mot alla människor som flyr och som tvingas i flyktingssmugglares händer att låtsas att det här bara är en teknisk polisiär fråga. Det här är Europas migrationspolitik och jag förväntar mig att regeringen säger hur de tänker agera i framtiden, säger hon.

Även EU-parlamentarikern Malin Björk (V) är mycket kritisk.

– Jag tycker det känns ganska illa. Därför att det ger helt fel signaler i en tid av rasism och högerextremism. Nu skulle jag helst vilja se att den nya regeringen som har det politiska ansvaret tar och stoppar Sveriges medverkan, säger hon.

Läs mer: Malin Björk på SVT Opinion: ”En slags Reva på steroider”

Sverige har deltagit tidigare

Polisjakten är den sjunde i ordningen. Förra gången för ett år sedan greps över 10 000 papperslösa i projektet som då kallades Perkunas.

Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet vid Rikskrim, säger till SVT att Sverige har deltagit ett tiotal gånger tidigare i liknade EU-aktioner.

– Rent generellt när det gäller den här typen av aktioner har svenskt fokus varit att fokusera på gränsen, personer som anländer till Sverige. Syftet har varit att identifiera rutter och smuggelnätverk – inte att identifiera illegala immegranter, säger han.

Leds av Italien

Arbetet med Mos Maiorum leds av det italienska ordförandeskapet i EU-rådet. Frontex, myndigheten som koordinerar EU-ländernas gränskontroller, kommer också att delta i operationen och förmedla information till de italienska myndigheterna.

Operationen kommer att pågå mellan den 13 oktober och 26 oktober. Resultatet ska redovisas i en rapport som ska vara klar den 11 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.