Sveriges försvarsminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson talar om regeringens beslut om att idag utöka den svenska insatsen i Röda havet. Foto: SVT

Sverige utökar insatsen i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade idag att utöka den svenska insatsen i Röda havet. Det handlar om ett sjukvårdsteam som kommer att skickas till området inom kort. Sammanlagt kommer upp till 25 personer att beröras.

– Jag bedömer att arbetet kommer att sätta igång tämligen omedelbart och att de kommer att verka åtminstone tills augusti, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Sverige bidrar sedan tidigare till EU:s insats på Röda havet, Eunavfor Aspides. Idag beslutade regeringen alltså att den insatsen ska utökas. Man vill skicka ett sjukvårdsteam som ska delta från ett nederländskt fartyg på Röda havet. Sammanlagt kan cirka 25 personer omfattas, men antagligen blir det ett dussin personer åt gången.

Attacker i Röda havet

– Det rör sig bland annat om expertkompetens inom kirurgi och anestesi. Det här är ett viktigt och efterfrågat bidrag och vi har också samverkat tidigare med Nederländerna, säger Pål Jonson.

– Mandatet sträcker sig upp till 25 personer men vi ser framför oss att det blir ett tiotal personer som tämligen omgående skulle kunna bidra till den här insatsen.

Inte aktuellt med svenska väpnade trupper

Pål Jonson menar att det fortfarande inte är aktuellt att skicka svenska fartyg eller väpnad trupp till området.

Aspides är en EU-ledd insats som har i uppdrag att skydda civil fartygstrafik på Röda havet, bland annat mot attacker från huthi-rebellerna i Jemen.

I februari gav regeringen Försvarsmakten i uppdrag att placera upp till tio stabsofficerare i Aspides. Försvarsmakten deltar med fyra stabsofficerare i insatsen, tre av dem är placerade på Aspides högkvarter i Larissa i Grekland och en person är placerad på insatsens ledningsfartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet