En man i mörk kavaj och ljus skjorta står framför en urban bakgrund, där trafikljus och människor syns i avståndet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biståndsminister Benjamin Dousa (M) kommenterar läget för det humanitära biståndet till Gaza. Foto: SVT

Sverige slopar stödet till FN-organet Unrwa

Publicerad

Sverige avslutar stödet till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (Unrwa), en central aktör för bistånd i Gaza. Beslutet väcker kritik från oppositionen – och Unrwa-chefen Philippe Lazzarini.

”En besvikelse”, skriver han på X.

Sverige har under det gångna året skänkt 451 miljoner kronor till Unrwa, genom utrikesdepartementet och biståndsorganisationen Sida. Men nu slopas det så kallade kärnstödet till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, något TV4 Nyheterna var först att rapportera.

Beslutet – som är en del av regeringens regleringsbrev som slår fast nästa års prioriteringar för Sida – kommer efter Israels beslut att förbjuda organisationen, något den svenska regeringen har varit kritisk till. Innan lagförslaget om att stoppa FN-organet från att verka i Gaza röstades igenom protesterade också de fem nordiska utrikesministrarna, däribland Maria Malmer Stenergard (M).

Politiska skäl

Enligt biståndsminister Benjamin Dousa (M) finns det politiska skäl även för Sveriges del att avsluta samarbetet.

Men beslutet har fattats utifrån att det vid årsskiftet kommer att bli svårare att få in bistånd genom Unrwa.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, säger Dousa till SVT Nyheter.

Regeringen uppger att kärnstödet är flexibelt och ”kan allokeras till de delar av verksamheten där det behövs som mest”.

Bland de aktörer som får fortsatt stöd finns FN:s livsmedelsprogram, FN:s barnfond Unicef samt FN:s befolkningsfond.

Får hård kritik

Kritiken från oppositionen har inte låtit vänta på sig. Morgan Johansson (S), vice ordförande i utrikesutskottet, kallar beslutet ”katastrofalt”.

Anna Lasses, biståndspolitisk talesperson för Centerpartiet, delar den uppfattningen.

”Att tro att andra organisationer kan ta över deras roll är naivt och kortsiktigt”, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar menar att regeringen legitimerar det israeliska beslutet.

I ett längre inlägg på X uttrycker Unrwa-chefen Philippe Lazzarini sin besvikelse över den svenska regeringens beslut, som han hoppas att man omprövar.

”Detta är en sorglig dag för palestinska flyktingar och det multilaterala system som Sverige har gått i bräschen för”, skriver han.

Enligt fredagens besked dubblerar regeringen det humanitära stödet till Gaza och regionen, från 400 miljoner till 800 miljoner nästa år.

Samtidigt medger biståndsministern att man inte kan garantera att stödet når hela vägen fram.

– Men det hindrar inte oss från att försöka göra allt vad vi bara kan.

Israel stoppar unrwa – det här är vad som har hänt

Det israeliska parlamentet Knesset röstade den 28 oktober igenom en ny lag som stoppar FN-organet Unrwa från att verka i landet, något som hotar organisationens arbete i Gaza och på Västbanken. Detta då Israel sedan krigsutbrottet kontrollerar den enda vägen in i Gaza, genom Egypten.

Lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Utöver att Unrwa inte längre tillåts verka i landet får Israel heller inte ha någon form av diplomatiska förbindelser med organisationen.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.

Lagen innebär konkret att Israel inte längre kommer att utfärda inresetillstånd till Unwras medarbetare eller tillåta koordinering med militären, enligt nyhetsbyrån TT.

Den antagna lagen har fått skarp kritik från FN, EU och Vita huset.

I januari anklagade Israel Unwras medarbetare för att ha kopplingar till terrorstämplade Hamas som styr på Gazaremsan. Men myndigheterna har inte presenterat några bevis för att så skulle vara fallet.

Läs mer i vår sammanfattande artikel om det israeliska beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.