Knesset röstade igenom lag kopplade till Unrwa under måndagskvällen.
Unrwa tillåts inte längre att verka i Israel, Israel får inte ha någon form av diplomatiska förbindelser med organisationen. I en tidigare version uppgav TT även uppgifter om att FN-organet klassas som en terrororganisation, något som senare visat sig vara felaktigt.
Beslutet innebär att Israel inte längre kommer utfärda inresetillstånd till Unrwas medarbetare eller tillåta koordinering med militären, skriver TT.
Israel kontrollerar för tillfället även vägen in till Gaza från Egypten, enligt Times of Israel.
Lagstiftningen kommer träda i kraft inom tre månader.
Unwra: Upprörande
Beskedet om att Unwra hindras att verka i Israel är ”upprörande”, enligt FN-organet.
– Det är upprörande att en medlemsstat i FN arbetar för att montera ner ett FN-organ som också råkar vara den största aktören i den humanitära operationen i Gaza, säger Unwras talesperson Juliette Touma.
Israel: Har terrorkopplingar
Unrwa förser miljoner palestinier i Gaza, Jordanien, Libanon, Syrien och på Västbanken med utbildning, vård och ekonomiskt bistånd. Samtidigt menar Israel att mer än en tiondel av Unrwas runt 13 000 anställda i Gaza har ”terrorkopplingar”, skriver The Times of Israel.
– Unrwa som organisation är infekterad av terrorism. Det inte som några få som Unrwa-anställda vill göra gällande utan det gäller hela organisationen, säger David Mencer, talesperson för Israels regering efter omröstningen.
Han säger att organisationen måste bytas ut och att det är en bild som majoriteten av Israels befolkning delar.
Samir Abu Eid säger att FN:s oberoende utredning av Unrwa inte kunnat visat på att det finns Hamasanhängare i organisationen.
Kritiserats på förhand
Lagen har på förhand mött skarp kritik från FN, EU och Vita huset.
FN:s generalsekreterare, António Guterres, har sagt att stoppet skulle ”vara en katastrof”.
Även Sverige och övriga nordiska länder har uttryckt sin oro inför beslutet.
Förbudet kan innebära en kränkning av FN-stadgan, rapporterar israeliska Ynet. Enligt Ynet skulle det i förlängningen kunna leda till att Israels FN-medlemskap kan dras tillbaka.
I en tidigare version uppgav nyhetsbyrån TT uppgifter om att FN-organet Unrwa klassas som en terrororganisation, något som senare visat sig vara felaktigt.
FN-organet Unrwa
Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.
I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.
Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent går till hälsofrämjande åtgärder, enligt siffror från 2020.
FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.
I januari anklagade Israel Unrwas medarbetare för att ha kopplingar till terrorstämplade Hamas. Påståendena fick en rad stora biståndsgivare, däribland Sverige, att så gott som omedelbart pausa sina utbetalningar till hjälporganet. Flera länder har dock sedermera återupptagit sitt stöd, däribland Sverige.
Källa: Unrwa, The New York Times med flera