En man i en mörk skjorta står framför en stadssilhuett på natten, med många ljus i bakgrunden som skapar en livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent om Israels beslut att stoppa Unrwa från att verka i landet. Foto: Pablo Torres.

Ny lag i Israel stoppar FN-organet Unrwa i landet

Uppdaterad
Publicerad

Israel har godkänt en ny lag som stoppar FN-organet Unrwa från att verka i landet vilket hotar deras arbete i Gaza och på Västbanken.

– Det kommer att bli svårare för de miljoner palestinier som är i behov av humanitär hjälp, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Israel klassar även FN-organet som en terrororganisation.

Knesset röstade igenom flera lagar kopplade till Unrwa under måndagskvällen.

Unrwa tillåts inte längre att verka i Israel, Israel får inte ha någon form av diplomatiska förbindelser med organisationen samt klassar FN-organet som en terrororganisation.

Krig mellan Israel och Hamas

Beslutet innebär att Israel inte längre kommer utfärda inresetillstånd till Unrwas medarbetare eller tillåta koordinering med militären. Det är en förutsättning för att organisationen ska kunna verka i området, skriver TT.

Israel kontrollerar för tillfället även vägen in till Gaza från Egypten, den så kallade Philadelphia-korridoren, enligt  Times of Israel .

Lagstiftningen kommer träda i kraft inom tre månader.

Unwra: Upprörande

Beskedet om att Unwra hindras att verka i Israel är ”upprörande”, enligt FN-organet.

– Det är upprörande att en medlemsstat i FN arbetar för att montera ner ett FN-organ som också råkar vara den största aktören i den humanitära operationen i Gaza, säger Unwras talesperson Juliette Touma.

Israel: Har terrorkopplingar

Unrwa förser miljoner palestinier i Gaza, Jordanien, Libanon, Syrien och på Västbanken med utbildning, vård och ekonomiskt bistånd. Samtidigt anklagar Israel Unrwa för att ha terrorister bland sina anställda.

Israel menar att mer än en tiondel av Unrwas runt 13 000 anställda i Gaza har ”terrorkopplingar”, skriver The Times of Israel.

– Unrwa som organisation är infekterad av terrorism. Det inte som några få som Unrwa-anställda vill göra gällande utan det gäller hela organisationen, säger David Mencer, talesperson för Israels regering efter omröstningen.

Han säger att organisationen måste bytas ut och att det är en bild som majoriteten av Israels befolkning delar.

Samir Abu Eid säger att FN:s oberoende utredning av Unrwas inte kunnat visat på att det finns Hamasanhängare i organisationen.

Kritiserats på förhand

Lagen har på förhand mött skarp kritik från FN, EU och Vita huset.

FN:s generalsekreterare, António Guterres, har sagt att stoppet skulle ”vara en katastrof”.

Även Sverige och övriga nordiska länder har uttryckt sin oro inför beslutet.

Förbudet kan innebära en kränkning av FN-stadgan, rapporterar israeliska Ynet. Enligt Ynet skulle det i förlängningen kunna leda till att Israels FN-medlemskap kan dras tillbaka.

FN-organet Unrwa

Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.

I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.

Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent går till hälsofrämjande åtgärder, enligt siffror från 2020.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.

I januari anklagade Israel Unrwas medarbetare för att ha kopplingar till terrorstämplade Hamas. Påståendena fick en rad stora biståndsgivare, däribland Sverige, att så gott som omedelbart pausa sina utbetalningar till hjälporganet. Flera länder har dock sedermera återupptagit sitt stöd, däribland Sverige.

Källa: Unrwa, The New York Times med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet