Nation Brands Index (NBI) är en studie som mäter styrkan i olika nationers varumärken och hur väl länderna hanterar viktiga globala frågor.
Precis som förra året handlar en del av av årets undersökning om hälsokriser och coronapandemin. När 60 000 personer från 20 länder har tillfrågats om sin syn på hur olika nationer hanterat pandemin placerar sig Sverige på sjunde plats – att jämföra med plats 15 föregående år.
Enligt undersökningsföretaget Anholt Ipsos är länder som rankas högst i studien de som har lyckats väl med att distribuera vaccin till sina medborgare och att kontrollera smittan. Framför Sverige i listan finns Tyskland, Kanada, Schweiz, Nya Zeeland, Australien och Norge.
”Har agerat konsekvent”
På Svenska institutet ser man på Sveriges placering som ”mycket positiv”.
”Vi ser sällan länder göra den här typen av förflyttningar i internationella index under så kort tid. Vårt land uppfattas ofta ha agerat konsekvent under pandemin. Vi vet sedan tidigare att Sverigebilden är stabil över tid. Den här mätningen är en god indikator på det”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, i ett pressmeddelande.
Studien gjordes av Anholt Ipsos under juli och augusti 2021.
Sverige kritiserades av OECD
Den nya mätningen är samtidigt en i raden av flera rapporter på ämnet som publicerats under pandemin, och resultatet har varierat.
I november tilldelades Sverige bottenbetyg i en rapport från den internationella organisationen OECD, som arbetar för ekonomiskt samarbete och utveckling. Rapporten slog fast att Sverige var bland de sämsta i Europa när det kom till att få ned smittan och skriva ut patienter från iva i pandemins början.
Resultatet kritiserades av såväl statsepidemiolog Anders Tegnell och inrikesminister Mikael Damberg (S). Senare visade sig också att OECD räknat fel i delar av rapporten, men i en uppdaterad version hamnade Sverige fortfarande i botten när det kommer till att få ned smittan och skriva ut iva-patienter.
Här är länderna som hanterat pandemin bäst
1. Tyskland
2. Kanada
3. Schweiz
4. Nya Zeeland
5. Australien
6. Norge
7. Sverige
8. Finland
9. Island
10. Nederländerna
Källa: Anholt-Ipsos Nation Brands Index