Sverigehuset är från början ett förslag från Sverigedemokraterna som regeringen nu vill utreda. Bilden visar på vänstra sidan Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson och på högra sidan en bild på förslaget Sverigehuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Villor utan bygglov? Det kan bli verklighet om SD får sin vilja igenom. Hör Sverigedemokraterna berätta om förslaget Sverigehuset. Foto: SVT

Sverigehusen – bygglovsbefriade småhus SD:s vinst i Tidöförhandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra det möjligt att bygga 1,5-plansvillor utan bygglov. Tanken är att det ska leda till att fler hus byggs och till en lägre kostnad. Men både arkitekter och oppositionen rasar.

Ulf Kristerssons regeringsförklaring under Riksmötets öppnande i september innehöll skattesänkningar, ett ökat anslag till försvaret och satsningar på integration. En passage som gick många förbi var löftet om att utreda ett förslag om ett bygglovsbefriat småhus – Sverigehuset.

Förslaget kommer från början från Sverigedemokraterna och är ett av deras avtryck i budgeten. Huset är inspirerat av egnahemsrörelsen och syftet med förslaget är att göra det enklare och billigare att bygga småhus.

– Genom att ta fram ett hus som bara bedöms på ett ställe i stället för av 290 kommuner och tusentals tjänstemän blir det mycket effektivare för de som håller på att bygga hus, säger Mikael Eskilandersson (SD), bostadspolitisk talesperson.

Men att bygglovsbefria ett hus med en boarea på 150 kvadratmeter har väckt reaktioner.

Från arkitekthåll har det kommit kritik mot att standardisera husbyggen och oppositionen ser problem med att godkänna en viss typ av hus över hela Sverige.

– Alla partier jobbar för att ta bort onödigt regelkrångel men det här är inget förslag som kommer lösa den bostadskris vi ser i dag, säger Katarina Luhr (MP), bostadspolitisk talesperson.

Hör mer om förslaget och kritiken i klippet ovan.

EGNAHEMSRÖRELSEN

Egnahemsrörelsen var en statlig rörelse under framför allt 1930- och 1940-talet som gick ut på att försöka lösa bostadsbristen genom att människor fick bygga små och billiga hus.

I maj 2024 tillsatte regeringen Stefan Attefall som egnahemskommisionär. Han ska se över hur man kan öka småhusbyggandet i Sverige. Sverigehuset ska vara en del av den nya egnahemsrörelsen.

Källa: Stockholmskällan och Regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.