I snitt hade de granskade mjölpåsarna en undervikt på 61 gram, vilket motsvarar en deciliter.
– Det är förvånande, oärligt och i grunden oacceptabelt. Den vikt som man ser i butiken ska ju självfallet vara den vikt som man får med sig hem också, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.
Enligt marknadsföringslagen får påståenden kring produktens mängd inte vara felaktiga eller vilseledande.
– Och det här är ju, menar jag, tydligt vilseledande när det gäller mängden, säger Jan Bertoft.
Företagen: beror på avdunstning
Enligt företagen bakom de olika mjölen fylls vetemjölspåsarna med två kilo, men när det färskmalda mjölet torkar kan vikten i påsen minska. Detta upplyser dock bara tre av de åtta mjölfabrikaten om på sina påsar.
Enligt Sveriges konsumenter kompenserar det dock inte för undervikten.
– Då får man i så fall kompensera så man fyller på lite extra om det är ett känt fenomen. Det är en förtroendefråga, och här anser jag att man har svikit konsumenternas förtroende, säger Jan Bertoft.
Inte mer än 60 gram
Enligt livsmedelsmyndigheternas regler för viktkontroll så kan mindre avvikelser accepteras, så länge snittvikten för hela partiet är korrekt. Ingen tvåkilospåse får dock ha en undervikt på mer än 60 gram när den lämnar tillverkaren.
Rekommendationen är också att detsamma ska gälla även efter att den nått butik, men Plus granskning visar att detta alltså inte alltid följs idag.
”Inte förbjudet att överfylla”
Att den genomsnittliga undervikten i Plus kontrollvägning var hela 61 gram överraskar Sofia Rapo, kostvetare vid Umeå universitet.
–Jag hade förväntat mig att det skulle finnas avvikelser både uppåt och nedåt, säger hon.
–Och jag skulle vilja påpeka att det finns inget förbud mot att överfylla förpackningarna så att konsumenten i slutändan känner att man fått det man lovats.
Företagen uppger att avdunstningen inte påverkar mjölets egenskaper och anser att kunderna får det de betalar för.