”Sveriges krishanteringsförmåga behöver reformeras”

Publicerad

I dag presenteras slutbetänkandet från Coronakommissionen. Den har bland annat granskat stöden för krisande företag och regeringskansliets krishantering under pandemin. 

– Vi har ju till exempel bara haft en myndighet som regeringen lyssnat på när det gäller pandemibekämpningen, Folkhälsomyndigheten. Det kanske man behöver se över, säger Joakim Sonnegård, huvudsekreterare för Coronakommissionen.

Sveriges pandemihantering har fått hård kritik när Coronakommissionen tidigare presenterat sina två delbetänkanden.

På fredagen kommer kommissionens slutgiltiga rapport där de bland annat granskat hur regeringen, myndigheter och regioner hanterat krisen under pandemin.

Coronapandemin

Även regionerna och deras ansvarsområden har granskats i slutbetänkandet.

– Vi har 21 regioner som har ansvar för sjukvården, smittspårning och testning. Det där behöver man också se över, säger Joakim Sonnegård.

Förutom krishanteringen kommer slutbetänkandet att handla om hur stöden till krisande företag sett ut under pandemin.

”Både kritik och beröm”

– Vi har tittat på den ekonomiska politiken. Hur regeringen och myndigheter hanterat den ekonomiska kris som kom i kölvattnet av pandemin våren 2020, säger Joakim Sonnegård.

Dessutom kommer kommissionen väga ihop allt från tidigare delbetänkanden. 

– Den kommer att innehålla både kritik och beröm, säger han.

Förhoppningen är att slutbetänkandet kommer att leda till förändringar inför nästa pandemi.

– Arbetet med att göra om Sveriges krishanteringsförmåga har redan påbörjats, och vi hoppas kunna skjutsa på det arbetet en aning. Det behövs reformer, säger Joakim Sonnegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet