Fackförbundet Sveriges lärare menar att budgeten riskerar att tvinga fram stora nedskärningar i skolan:
– Det får förödande konsekvenser. Klasser bli större, elever som är i behov av särskilt stöd riskerar att inte få det, säger Jaara Åstrand.
– Vi sitter i övertalighetsförhandlingar och lärare riskerar att sägas upp i ett läge där skolorna skriker efter fler lärare på grund av att det saknas pengar.
Enligt Sveriges Lärare motsvarar de 12 miljarderna drygt 19 000 grundskollärare.
Men samtidigt hävdar Konjunkturinstitutet att för mycket pengar till kommuner hade riskerat att spä på inflationen ytterligare?
– Vi har räknat på det. 12 miljarder skulle ge en inflationseffekt på mellan 0,04 till 0,12 procentenheter. Det är att jämföra med en inflationseffekt som energistödet ger, och då hävdade regeringen att det inte är relevant.
SKR: “Riktigt tufft nu”
Inflation och räntehöjningar har bidragit till ökade kostnader och en ansträngd ekonomi för många kommuner och regioner – som varnar för nedskärningar.
– Det är riktigt tufft nu, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Hon säger att 17 av 21 regioner la en budget med underskott, sammantaget minus 9,5 miljarder kronor. 48 kommuner har lagt en budget med underskott.
– Och nästa år ser ännu värre ut, säger Annika Wallenskog.
SKR har förståelse för att budgeten är återhållsam med tanke på den höga inflationen, men är missnöjda med att kommuner och regioner nu hålls på halster. De tvingas vänta till höstbudgeten innan det kommer besked om nya pengar:
– Utan ett besked idag måste man vidta åtgärder utifrån att man kanske inte får några pengar alls. Då kanske man drar ner på välfärden på olika ställen helt i onödan – och sen kanske det visar sig att pengar kommer, säger Annika Wallenskog