– Det är väldigt oroväckande att Mona Sahlin inte förmår att skilja mellan en våldsideologi och en religion som har över 1,5 miljarder bekännare. Alla lösningar som utgår från den bilden kommer vara väldigt problematiska för det muslimska civilia samhället, säger Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd.
Enligt organisationen utgör uttalandet ”en ytterst problematisk kollektiv skuldbeläggning av en hel grupp” och visar att regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, anser att de muslimska samfunden är en del av problemet och inte en del av lösningen.
”Muslimska samfunden måste ta sitt ansvar”
Det var under torsdagen som Mona Sahlin, i ett inslag i Rapport sa att ”Om vi politiker ska kunna kämpa mot antisemitism och islamofobi måste de muslimska samfunden ta sitt ansvar och precis som Ka Joog säga ”NO” och erkänna att rekryteringen är ett problem också i Sverige.”
Ka Joog är en somalisk organisation som finns i USA och arbetar mot rekrytering av unga till IS. Mona Sahlin besökte organisationen då hon gav det kritiserade uttalandet.
Sveriges muslimska råd, en paraplyorganisation för muslimska organisationer i Sverige, ämnar ta kontakt med ansvarig minister för att höra om regeringen delar Sahlins syn på de muslimska samfundens roll.
”Jag lägger ingen skuld kollektivt”
Under fredagen förtydligade Mona Sahlin sitt uttalande i en skriftlig kommentar till TT.
”Jag lägger ingen skuld kollektivt. Jag fördömer de som säger att islam är problemet. Det har jag gjort hela livet. Men de som åker till ISIS har en förvriden syn på islam och religionen. Och de måste bemötas av de religiösa företrädarna och hela tiden få motargument och ett aktivt erkännande av problemet vi har i vårt land”, skriver hon.
Mona Sahlin får stöd för sitt uttalande av en imam vid Ahmadiyya Församling i Spånga, som menar att muslimska samfund har ett moraliskt ansvar när det kommer till ungas radikalisering.
Mona Sahlin får stöd av en imam
– Man ska använda sitt moraliska inflytande på bästa möjliga sätt. En imam är i själva verket en lärare och han ska lära de som lyssnar på honom goda saker, det är hans skyldighet, säger imamen Kashif Virk.
Under fredagsbönen i Sveriges största moské på Medborgarplatsen i Stockholm, fördömde imamen bland annat terrorattackerna i Frankrike och Danmark. Men moskébesökarnas åsikter om de muslimska samfundens ansvar, vad gäller radikalisering, går isär.
– Det är jättelätt att peka ut ett helt folkslag än att bara peka ut enskilda gärningsmän, säger Ahmed El Shobaki.
– Man kan göra mer, men jag har sett flera stora ledare i bland annat Saudiarabien som tar avstånd. Men självklart går det att göra mer, säger Ibrahim Ali.