Sveriges Natoansökan har skrivits under

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 30 Natoländers ambassadörer har nu skrivit under Sveriges anslutningsprotokoll till Nato. Det innebär att Sverige nu formellt är en ”inbjuden medlem” – nu öppnas för ratificering i de 30 medlemsländerna.

– Det här är en historisk dag, för Finland, för Sverige och för Nato, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Redan strax efter klockan 10 i dag kunde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ställa upp sig för fotografering med utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finländska kollega Pekka Haavisto och de 30 Natoländernas ambassadörer.

Då hade alla undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de två länderna status som ”blivande medlemmar” – ”invitees” på Natoengelska.

– Det här är verkligen ett historiskt tillfälle för Finland, Sverige och Nato. Och för vår delade säkerhet, förklarade Stoltenberg vid mötesstarten.

Därmed banas nu väg för den ratificeringsprocess då samtliga Natoländer ska godkänna anslutningen även på hemmaplan, i de olika parlamenten. Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats på rätt ställe i Washington, blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i militäralliansen.

Uppmanar länderna att ratificera snabbt

På en pressträff senare under dagen sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Finland och Sverige kommer att göra starka bidrag till försvarsalliansen.

– Rysslands invasion av Ukraina har krossat freden i Europa. Det är viktigt att vi håller ihop i denna farliga stund i vår historia, sa Stoltenberg.

Han berömde Natos medlemsländer för att ha accepterat Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap så snabbt och uppmanade dem att vara lika snabba med ratificieringsprocessen. Senast Nato-länderna behövde gå igenom en likadan process tog det omkring ett år, men Finland och Sveriges medlemskapsprocess har gått snabbare än vanligt.

– Sveriges och Finlands säkerhet är viktig för vår allians, också under ratificieringsprocessen.

”Får tillgång till all info, post och mejl”

Utrikesminister Ann Linde hoppas att ratificieringen går smidigt till även i Turkiet.

– Vi har en överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet. Vi kommer hedra den överenskommelsen och följa den.

I och med att de båda länderna nu är officiellt inbjudna till Nato kommer de att delta under medlemmarnas diskussioner.

– Det är alla nationers rätt att välja sin egen väg. Att välkomna Finland och Sverige in i alliansen gör dem säkrare, Nato starkare och oss alla mer trygga. Jag ser framemot att se två till flaggor vaja över Nato, sa Stoltenberg.

Ann Linde är nöjd med vad man åstadkommit i dag.

– Det här är ett väldigt viktigt steg. När du formellt blir en ”invitee” så betyder det att alla dörrar öppnas utom att du får rösta. Vi kommer få tillträde till ungefär 150 arbetsgrupper, all information, all post och mejl som kommer om alla frågor. Vi kommer att tredubbla personalen på vår Natodelegation. Vi kommer börja militär operativ planering tillsammans. Det är ett otroligt viktigt steg.

Kan Sverige vara kritiskt mot Turkiet innan ratificeringen är klar?

– Sverige kan vara kritiskt mot alla länder och Turkiet kan vara kritiskt mot alla länder. Det är inte så att nåt Nato-land har ålagt sig ett förbud mot yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.