Sverige är skyddsmakt åt flera västerländska länder i Nordkorea, däribland USA, eftersom de saknar diplomatisk representation i Pyongyang.
I uppdraget ingår att medla mellan Nordkorea och USA om en eventuell nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. Därför möttes delegationer för båda länderna på Lidingö den 4 oktober.
Men dialogen stannade av efter mötet. Nordkorea satte i stället upp en tidsfrist om USA vill återuppta förhandlingarna. Tidsfristen går ut på nyårsdagen. Nu är det upp till USA vilken ”julklapp” de vill ha, har Nordkorea sagt vid ett tidigare tillfälle.
Sveriges särskilda sändebud till koreanska halvön – Kent Härstedt – är fåordig när han uttalar sig för SVT Nyheter. Men han uttrycker oro över situationen.
– Det är ett historiskt fönster som inte kommer att vara öppet för alltid. Jag tycker inte att man kan missa chansen att ta vara på det. Det finns skäl till oro när vi befinner oss i den här situationen, säger han på måndagen.
Centralkommitténs extra möte
I helgen har centralkommittén för Nordkoreas styrande parti haft ett extra inkallat möte i Pyongyang. Mötet leds av Nordkoreas diktator Kim Jong Un och gäller i huvudsak ekonomiska och militära frågor, rapporterar statligt kontrollerade medier.
Mötet var tänkt att pågå i två dagar men har förlängts och pågår troligen in på nyårsafton, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Att centralkommittén möts så många dagar i rad är ovanligt.
På mötet väntas Nordkoreas linje gentemot USA förankras. På söndagen sa USA:s nye säkerhetsrådgivare Robert O´Brien att USA är redo att vidta åtgärder om Nordkorea fullföljer sitt uttalande om att leverera en ”julklapp”.
– Om Kim Jong Un agerar på det sättet kommer vi att bli utomordentligt besvikna, och vi kommer att ge uttryck för den besvikelsen, sa han i intervjun i amerikanska ABC.
Men han antydde också att Nordkorea kan ha omvärderat sitt julklapps-uttalande. Nordkorea vill att USA häver sina ekonomiska sanktioner. Sveriges sändebud på Koreahalvön ser allvarligt på situationen.
– Det här är på allvar. Man är orolig för att Nordkorea skickar iväg en långdistansrobot eller gör en provsprängning. USA har skickat spaningsflyg och Japan har skickat två jagare, säger Kent Härstedt.
”Vill inte gå in på detaljer”
Han avböjer dock att kommentera kontakterna som Sverige har med USA och Nordkorea. Inte heller USA:s nationella säkerhetsrådgivare Robert O´Brien vill uttala sig om vad han benämner kommunikationskanalerna i ABC:s intervju på söndagen.
ABC: Har det varit några kontakter mellan USA och Nordkorea sedan mötet som Stephen Biegun hade i början av oktober?
– Jag vill inte gå in på det. Det finns kommunikationskanaler som är öppna mellan USA och Nordkorea, men jag vill inte gå in på detaljer om den kommunikationen, sa Robert O´Brien.
Nu väntar världen med spänning på vilka signaler Nordkoreas diktator Kim Jong Ung kommer att skicka i sitt årliga tal på nyårsdagen.
– Många väntar på att Kim ska hålla sitt tal på nyårsdagen, säger Kent Härstedt.
Nordkorea har inte genomfört någon provsprängning av kärnvapen eller testat långdistansrobotar sedan 2017.