Så spenderar du mindre: ”Väljer bort vissa pålägg”

Uppdaterad
Publicerad

Skippa onödiga utgifter och sätt ett sparmål. Det är några av tipsen som Frank Förnestig, Sveriges kanske sparsammaste person ger för råd under den höga inflationen.

– Anledningen till att man ska vara sparsam är väldigt individuell och man får komma underfund med det på egen hand, säger Frank som själv sparar till en kontantinsats för en bostad.

Inflationstakten har nått rekordnivåer och matpriserna är högre än någonsin. Frank Förnestig, 23 år gammal, lever så pass sparsamt att han till och med skippar ost och skinka till frukosten.

– Det sticker iväg i pris och är en kostnad jag absolut kan vara utan, säger han.

Han vänder sig dock emot att bli kallad snål utan menar istället att han har väldigt bra koll på sin ekonomi. Spartipsen Frank ger handlar om allt ifrån att ”strypa kostnadsdrivare” till att begränsa inköp av nya grejer. Istället använder han sig av köp – och säljgrupper på sociala medier vilket är en av hans viktigaste åtgärder i vardagen för att minska utgifterna.

– Det är viktigt att tänka rationellt. Vad ger det här mig och på vilket sätt påverkar det mig att inte köpa det här, säger Frank.

Han understryker vikten av att ha ett syfte med sitt sparande, om det så handlar om att spara till en bil eller en semesterresa. Själv sparar han till en bostad och när han är färdig med det kommer han ta lite mer risker på börsen.

– Jag kommer inte behöva de pengarna nu. Då kan man ha lite längre sparhorisont och ta lite mer risker.

Investering i börsen

Förutom att minska sina utgifter investerar Frank även på börsen. Det viktiga att tänka på här är att gå in med väldigt låg svansföring, menar Frank.

– Det är väldigt svårt att slå index, så börja med indexfonder. Som börsklimatet ser ut nu har jag skalat av men har ändå en exponering mot börsen. Det är alltid en risk så man kanske inte ska gå in med hela sitt kapital, säger Frank Förnestig.

Hör flera av Franks spartips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.