Rök från skorsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De svenska utsläppen minskade något förra året, men minskningen är mindre än vad som behövs för att nå klimatmålen. Foto: Oscar Fries

Naturvårdsverket: Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar – men långsammare

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser i Sveriges minskade, men bara med två procent år 2023 jämfört med 2022, enligt preliminär statistik från Naturvårdsverket.

Därmed blir det allt svårare att klara klimatmålen.

Utsläppen 2023 var 44,2 miljoner ton. Minskningen på 2,2 procent var långt mindre än året innan – 5, 2 procent, och ännu mycket mindre än de 6-7 procent per år som krävs om Sverige skall klara sina klimatmål.

– Det minskar, men man hade kunnat önska sig mer, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, till SVT.

Störst minskning inom industrin

Utsläppen har minskat mest inom industrin, men där är det lågkonjunktur och minskad efterfrågan på stål och cement som är främsta förklaringen.

Trafikens utsläpp minskade bara med en procent. Det beror bland annat på att elektrifieringen går långsammare än man tidigare trott. Och att man pausade upptrappningen av reduktionsplikten. För lastbilar ökar utsläppen, trots mindre trafikarbete. Vilket kan peka på att drivmedelsföretag inte uppfyllt reduktionsplikten för diesel för 2023, utan kan riskera böter.

Även bussar och arbetsmaskiner har ökat utsläppen senaste året, men inom el- och fjärrvärme minskar de något.

Mest oroande, enligt Naturvårdsverket, är att nästa år ser utsläppen ut att öka rejält.

– Tyvärr kommer det se mycket sämre ut, vi räknar med minst 3-4 miljoner tons ökning i trafiken när reduktionsplikten sänkts, säger Anna-Karin Nyström.

Ser inte ut att klara klimatmålen

Dagens siffror understryker det Naturvårdsverket och andra upprepat flera gånger senaste året: Sverige ser inte ut att klara de klimatmål som riksdagen beslutat om.

– Det behövs mer åtgärder inom alla sektorer. Våra scenarier visar att samtliga mål både de svenska och EU:s mål, får vi svårt att nå, enligt vad som är planerat och beslutat så här långt. säger Anna Karin Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.