På Facebook finns flera internationella sidor och grupper som handlar om ”unschooling”, eller ”oskolning” som termen översatts till på svenska. Personer som förespråkar detta tror inte på någon form av läroplan utan i stället på vad man kallar ”barnstyrd inlärning”.
Utbyter tips och råd
SVT Nyheter kan berätta att det finns en svensk grupp med drygt 400 medlemmar med föräldrar som praktiserar detta. Här finns personer som inte vill att deras barn ska gå i svensk skola utan hemundervisas av föräldrarna själva.
Men enligt skollagen har alla barn som är bosatta i Sverige skolplikt och rätt till utbildning. Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i dess verksamhet, om eleven inte har giltigt skäl att utebli.
Barn som vistas utomlands varaktigt har inte skolplikt även om de fortfarande är skrivna i Sverige. Var gränsen går mellan en längre utlandsvistelse och att bo varaktigt utomlands är dock oklart.
Skolverket reagerar
Facebook-gruppen startades för sex år sedan. Här delar personer också med sig av tankar och tips på hur man kringgår det svenska skolsystemet. Ett av de vanligaste tipsen för att undvika skolplikten är att flytta utomlands.
Under gruppbeskrivningen kan man bland annat läsa:
”Unschooling betyder INTE att man inte tar sitt ansvar som förälder att lära ut – tvärtom kräver unschooling mycket engagerade föräldrar för att lyckas. Det finns olika typer av unschooling. Eftersom skolplikten, tvång och våld strider totalt emot unschooling är detta inte en grupp för de som sympatiserar med detta.”
– Vi ser väldigt allvarligt på det här för det drabbar eleverna i första hand, det drabbar barnen som inte får sin utbildning, så vi tycker att det här är ett väldigt allvarligt fenomen, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket.
Skolverkets uppfattning är trots detta att det är ovanligt att man på ett organiserat sätt försöker undgå skolplikten.
Skälen till varför man vill hemundervisa sina barn kan vara både religiösa och filosofiska.
”Ovanliga och allvarliga fall”
I det uppmärksammade fallet med familjen i Ystad hade kommunen godkänt att barnen inte skulle omfattas av skolplikt i tron att de ”varaktigt vistas utomlands”. I stället gick åren och barnen blev utan skolgång.
Tycker ni att systemet funkar i dagsläget med tanke på Ystadsfallet och att det finns fler familjer som använder sig av liknande metoder för att slippa lagen?
– Vi vet att det finns enskilda familjer som försöker undgå skolplikten men vi ser inte att det här något som regelmässigt sker över Sverige. Det är ovanliga fall och det är allvarliga fall där man på kommunnivå snarare behöver gripa in och se vad man behöver göra för att även de här barnen ska gå till skolan och få sin utbildning, säger Maria Olausson på Skolverket.
I skollagen är vitesföreläggande det hårdaste ”straff” som kommunen kan förelägga föräldrar som inte låter sina barn gå i skolan.
SVT Nyheter har varit i kontakt med administratören för Facebook-gruppen som inte vill svara på några frågor.
Fakta om skolplikten
Skolplikten gäller i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Den omfattar barn som är eller ska vara folkbokförda i Sverige enligt folkbokföringslagen (1991:481).
Barn som är bosatta i Sverige har alltså skolplikt och rätt till utbildning.
Vårdnadshavare som låter sina barn undervisas hemma i stället för att gå i skolan bryter mot skollagen.
Om det finns synnerliga skäl kan hemkommunen bevilja undantag och fatta beslut om att barnet får fullgöra skolplikten på annat sätt, exempelvis vid en längre resa eller filminspelning.
För att detta ska beviljas krävs att den verksamhet som erbjuds barnet framstår som ett fullgott alternativ till utbildningen i till exempel grundskolan.
Det krävs också att det finns mycket starka skäl i det enskilda fallet. I den nya skollagen har bestämmelsen även skärpts.
Skolplikten gäller inte barn som varaktigt vistas utomlands.
Källa: Skolverket