Som SVT kunnat avslöja så har hundratals miljoner kronor försvunnit från konton som ska hanteras av gode män. Men även om överförmyndaren misstänker brott är det sällan de polisanmäler.
Internt brev avslöjar
SVT har läst ett internt brev som SKL:s expert på gode män, juristen Eva von Schéele, skickat ut till kommunerna. I brevet argumenterar hon emot de länsstyrelser som kräver att överförmyndaren ska polisanmäla när god man misstänks ha begått brott. Hon skriver att det inte finns något krav i lagen på att de ska polisanmäla.
”Vissa länsstyrelser anser/kräver att överförmyndare ska polisanmäla gode män om det finns misstankar om brott. I Föräldrabalken finns inget stöd för att detta ingår i överförmyndares uppdrag.” skriver hon i brevet.
Kan bli svårare att hitta gode män
Eva von Schéele menar att det kan bli för svårt för överförmyndare att hitta personer som vill ställa upp som gode män och förvaltare om de vet att överförmyndaren kan polisanmäla dem om brott misstänks.
– Vi tycker väl inte att det är överförmyndarens sak att polisanmäla, om det inte är uppenbart att ett brott är begånget, säger hon.
”Upp till varje överförmyndare”
Så om överförmyndaren säger att “vi behöver inte polisanmäla det här, det säger SKL”, och det sedan visar sig att det har begåtts stora brott, tar du inget ansvar för det?
– Det är upp till varje överförmyndare att ta sitt ansvar, säger Eva von Schéele.