Hösten 2015 slutade plötsligt strålbehandlingsapparaterna på Akademiska sjukhuset att fungera. Stoppet varade ett helt dygn och orsakades av de anonyma utpressare vars databas SVT har tillgång till.
– Jag tänker att de inte förstår vad de verkligen orsakar. Eller så är de bara kallblodiga, säger onkologisjuksköterskan Pia Ternström som jobbade den dagen.
Klickade på falskt Postnord-mejl
Problemen började med att en anställd på Lasarettet i Enköping klickade på en länk i ett mail som såg ut att komma från Postnord. Länken ledde till en sida med skadlig kod som installerade det aggressiva utpressningsviruset på datorn.
Men eftersom den anställda också hade tillgång till andra datasystem kunde viruset vandra hela vägen till strålbehandlingsmaskinerna på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Konsekvensen blev inställda behandlingar och personal som tvingades skicka hem barn med cancer.
– Man vet inte vad den här typen av händelser får för konsekvenser för patienterna i det långa loppet, säger Pia Tärnström.
Sjukhus en måltavla
I databasen som SVT kommit över avslöjas hur nätverket bakom attacken mot Akademiska arbetar. Det framgår att de skickat sitt virus till många sjukhus runt om i världen, vilket inte är konstigt menar flera experter.
– Sjukhus är en bra måltavla eftersom de kan bli tvungna att betala när det handlar om liv och död, säger Kim Zetter, amerikansk författare och föreläsare som bevakat frågan under en lång tid.
Bara i Sverige har nätverket försökt infektera 30 sjukhus och minst fem landsting har fått datorer låsta. I dessa fall har dock inte patienterna drabbats, framgår av de incidentrapporter SVT tagit del av från landstingen.
– Det är en obehaglig situation att det finns folk som vill sabotera sjukvård. Men vi hade ett bra backup-system som gjorde att vi kunde återställa informationen utan att behöva betala utpressarna, säger Alexander Englund, chefsfysiker på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
”Kommer att inträffa igen”
Men trots säkerhetskopiorna stod alltså verksamheten stilla ett helt dygn.
– Det är frustrerande, man vill ju ge så bra behandling som möjligt med de resurser vi ändå har, men det går inte när de är låsta, säger Pia Tärnström.
Sedan attacken 2015 har Akademiska Sjukhuset i Uppsala höjt säkerheten ytterligare. Men att helt skydda sig mot framtida attacker menar man är omöjligt.
– Så länge vi har it-system och folk attackerar oss så kommer det kunna inträffa igen, säger Alexander Englund.