Parallella strukturer, större otrygghet och utsatthet. Det är några beskrivningar som kommer fram i SVT Nyheters intervjuer med 101 företagare. Foto: TT

Två av tre handlare i särskilt utsatta områden uppger att de utsatts för brott

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har intervjuat 101 handlare i alla 23 särskilt utsatta områden. Två av tre företagare vi intervjuat uppger att de har utsatts för något brott under det senaste året, men många har ändå inte gjort en polisanmälan.

– Det är ett stort problem, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om företagarnas situation. 

Parallella strukturer, större otrygghet och utsatthet. Det är några beskrivningar som kommer fram i SVT Nyheters intervjuer med 101 företagare i de 23 områden i Sverige som polisen bedömer som särskilt utsatta.

”Leder ingenstans”

Vi har frågat om skadegörelse, rån, inbrott, stölder, snatteri, hot och våld och det är en majoritet som säger att de varit utsatta för brott under senaste året. Var tredje handlare berättar att de utsatts för hot eller våld. Men trots det har mer än var tredje som uppger att de utsatts för brott, inte gjort en polisanmälan.  

Val 2018 – #dinröst

– Anmälan leder ingenstans. Bryr sig polisen inte om oss, eller har de för mycket att göra?, säger en butiksinnehavare i ett av Malmös utsatta områden.  

Justitieminister Morgan Johansson säger att detta är ett stort problem, och att de som begår brotten måste få påföljder. 

– Vi har ökat polisnärvaron och kameraövervakningen kraftigt på en del av de här brottsutsatta platserna, säger Morgan Johansson och lägger till: 

– Men man behöver naturligtvis göra ännu mer. Det är klart att när vi från och med i år ökar antalet poliser igen kommer vi att få möjlighet att förstärka detta ytterligare.

M: Ta bort mängdrabatt

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé har förståelse för småföretagarnas frustration.

– Jag har tyvärr träffat väldigt många av de här rätt desperata butiksinnehavarna som inte tycker att samhället levererar tillräckligt med stöd tillbaka. Och jag håller med om det. Vi måste se till nu så att vi säkrar de här områdena med fler poliser, med ordningsvakter och vi måste också det vi har i Sverige i dag. Vi har till och med rabatt för de här personerna när de begår väldigt många brott. Vi borde ta bort den här formen av mängdrabatt som vi har i dag.

Fler kameror kommer

Polisen har i dagsläget 131 så kallade kamerapunkter på brottsutsatta platser, där en kamera kan ha flera linser som bevakar olika riktningar. Fler kameror är på väg att installeras. Kamerorna har haft en lugnande effekt, berättar boende och handlare i dessa områden, men det har också lett till att narkotikahandeln flyttat till nya områden. Många handlare efterfrågar trots insatserna mer polisnärvaro. 

Övervakningskamerorna hjälper på kort sikt, men i ett längre perspektiv behövs bättre åtgärder för unga, anser justitieminister Morgan Johansson. 

– Då handlar det om sociala insatser – att man använder LVU-lagstiftningen, lagen om vård av unga, för att omhänderta de här ungdomarna tidigare och inför tidiga insatser. Men det är långsiktiga insatser, säger han.

”Måste finnas en stark socialtjänst”

För att lyckas behöver socialtjänsten, som kantats av stor personalomsättning och problem med stress, förstärkas kraftigt. 

– Där finns det ett väldigt, väldigt stort behov. Ska det förebyggande arbetet som sker mellan polis och socialtjänst fungera måste det finnas en stark socialtjänst för polisen att samverka med, säger Morgan Johansson.  

Fler kameror på väg

Regeringen lämnade nyligen ett förslag om en ny kamerabevakningslag till riksdagen att det ska bli möjligt för polismyndigheten och Säkerhetspolisen att sätta upp övervakningskameror utan tillstånd så länge det sker en kortare period än tre månader. I dag tillåts sådan övervakning utan tillstånd i en månad. 

Det ska vara i samband med misstanke om grov brottslighet som terrorism, grov våldsbrottslighet och narkotikahandel. 

Kommuner och landsting ska enligt lagförslaget lättare få tillstånd att sätta upp kameror vid samhällsbärande funktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet