Sedan ATP-systemet avskaffades och ett nytt pensionssystem infördes på 1990-talet har representanter för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna suttit i pensionsgruppen.
SD, MP och V har alla velat få större inflytande över svenskarnas pensioner. Och nu har regeringen beslutat att bjuda in partierna till gruppen, vilket innebär att de kan ansluta till kommittén.
– Vi har under en längre tid arbetat med att bredda pensionsgruppen, att få en starkare förankring Sveriges riksdag, att få fler att ansluta sig till de grundläggande principerna och den överenskommelse som ligger till grund för arbetet med pensionsgruppen, säger Anna Tenje till SVT.
Kravet har varit att de ska avlägga ett ”trohetslöfte”. Det vill säga att lova att ställa upp på pensionssystemets principer, avhålla sig från att köra egna kampanjer utanför gruppen och vara med på att genomföra det de fem ursprungliga partierna under åren enats om att slutföra.
SD: ”En nystart”
Ida Gabrielsson (V), vice partiledare och talesperson i pensionsfrågor, säger till SVT att partiet har tackat ja till inbjudan.
– Alla andra partier vill ha en grupp och då ska vi in där, för att verka för att höja pensionerna. Det här är vår chans att kunna påverka.
Även Miljöpartiet ansluter med ambitionen att höja pensionerna.
”Vi ser fram emot det fortsatta arbetet i pensionsgruppen och är glada att vara tillbaka. För oss är det viktigt att pensionerna blir högre, hållbara och jämställda”, säger Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för pensioner.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger i en kommentar till SVT att partiet vill vara med och ta ansvar och förhandla om en långsiktig lösning för Sveriges pensionärer.
”Detta är en nystart och det är logiskt att alla riksdagspartier är med. Sen återstår att se om alla är beredda att förhandla och hitta vägar framåt.”