Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att vården har både kort- och långsiktiga problem.
– På kort sikt handlar det om att inflationen drivit upp pensionskostnaderna och på lång sikt är problemen mer strukturella, säger han.
Pengarna kommer ges i generella statsbidrag vilket betyder att det är upp till regionerna hur de ska användas.
– Statens förväntan är att pengarna ska användas för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, säger statsministern.
Kristersson poängterar att sex miljarder räcker för en kortsiktig ekonomisk lösning men att regionerna nu måste ta sitt ansvar och ”fatta så kloka beslut som möjligt”.
7000 sjuksköterskor
Regeringens bedömning är att sex miljarder kronor till regionerna kommer användas för att undvika varsel och uppsägningar.
– Omräknat i sjukskötersketjänster så är sex miljarder kronor 7 000 sjuksköterskor. Det här är ett rejält tillskott. De aviserade varsel vi sett är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättningar för att behålla vårdpersonalen, säger Ebba Busch (KD).
SKR har tidigare varnat för att regionerna tillsammans ser ut att gå med 24 miljarder i underskott under 2024. Dessa sex miljarder i tillskott ser alltså inte ut att kunna täcka upp det eventuella underskottet som regionerna förväntas få under året.
Granska regionernas ekonomi
Regeringen kommer också inrätta en ny funktion som ska granska regionernas ekonomi. En effektivitetsdelegation ska också tillsättas som enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) ska se till så att pengar inte försvinner i ”svarta hål”.
Statsminister Ulf Kristersson (M), näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkade under pressträffen.
Vårändringsbudgeten presenteras som helhet den 15 april.