– Socialdemokraterna har tappat sedan december med hela 2,6 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång. Det är ett tecken på att väljarna inte har förtroende för regeringens förmåga att lösa de stora samhällsproblemen, säger Torbjörn Sjöström, som är VD på Novus, till SVT Nyheter.
Trögrörliga väljare
Mätningen visar att väljarrörelserna är ganska måttliga just nu, och att det är väldigt jämnt mellan blocken. Vissa partier befinner sig i en långvarig kris nära spärren till riksdagen på 4 procent. Men egentligen är läget riktigt bekymmersamt även för landets största parti.
– Den här siffran på knappt 27 procent är dåliga nyheter för Socialdemokraterna. Vi vet ju att Socialdemokraterna brukar göra dåliga valkampanjer resultatmässigt, där de nästan alltid brukar tappa i väljarstöd. Så om man inte får ett kraftigt uppsving i opinionen under våren så ser det ganska mörkt ut, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.
Bottenrekord hotar
Socialdemokraternas sämsta valresultat hittills var 2010 då partiet fick 30,7 procent. Med dagens väljarstöd på 26,9 procent så skulle en fortsatt tillbakagång leda till ett katastrofval. Faktum är att Socialdemokraterna aldrig legat så lågt i väljarstöd i april under ett valår. Detta visar en genomgång bakåt i tiden av samtliga mätningar av landets ledande opinionsinstitut.
Men statsminister Stefan Löfven tar det hela med ro:
Löfven: ”Starkt självförtroende”
– Opinionsmätningar kommer och går. Jag ser till att förverkliga vår politik och vi går till val med stärkt självförtroende med den riktning som vi nu har stakat ut inför väljarna, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.
Men Socialdemokraterna brukar ju tappa väljarstöd i valrörelser. Är det då inte extra allvarligt att ni ligger så lågt nu?
– Nej, det är det inte alls. Det finns ingen naturlag som säger att vi ska tappa i en valrörelse, utan vi ska se till att genomföra en väldigt stark valrörelse.
Så här gjordes undersökningen:
- Novus har för den här undersökningen intervjuat 4 927 personer under tiden 19 mars – 15 april 2018. Andelen osäkra väljare är 8,2 procent.
- Deltagarfrekvens: Novus har totalt sökt 10 483 personer. 47 % har svarat. Mer om undersökningen här.
- SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS, post och epost med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.
- Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.