Direkt efter att Anna Kinberg Batra avgick som partiledare och Ulf Kristersson började så har Moderaterna ökat sitt stöd bland väljarna. Det visar SVT/Novus partisympatimätning i oktober.
20,6 procent säger i dag att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Jämfört med förra mätningen är ökningen hela 4,4 procentenheter. Det är en dramatisk förändring och man får närmast gå tillbaka till när Socialdemokraterna bytte partiledare från Håkan Juholt till Stefan Löfven för att se en lika stor skillnad mellan två månadsmätningar.
– Vi har fått en bra start och det är väldigt roligt. Jag tror att det finns en trötthet bland väljarna på ett gnälligt debattklimat och Ulf Kristersson har slagit an en mer vuxen samtalston i debatten och det tror jag uppskattas, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Så går det för Alliansen
När det gäller de andra Allianspartierna så går det däremot inte lika bra. Både Centerpartiet och Liberalerna förlorar stöd. Liberalerna har störst bekymmer. Bara 4,8 procent säger att de skulle rösta på dem i dag, det är en minskning med 1,6 procentenheter. Centerpartiet tappar också stöd och får 10,8 procent i mätningen, en minskning med 1,7 procentenheter. Båda förändringarna är tillräckligt stora för att ligga utanför felmarginalen.
– Sedan hösten 2016 har Moderaterna i stigande grad tappat väljare till Centerpartiet, utspelet i januari satte verkligen fart på denna flytt. Men Kristersson har så här långt börjat vända det, fast det är mycket kvar innan skadan i januari är reparerad vad gäller väljare som flytt Moderaterna till förmån för Centerpartiet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Så går det för SD
Moderaterna hade som allra lägst stöd i somras, 15,2 procent. Då var Sverigedemokraterna med stor marginal näst största parti. I dag är rollerna ombytta och SD har sedan i somras förlorat 3,8 procentenheter av sina väljare. I oktobermätningen får Sverigedemokraterna stöd av 16,2 procent, en minskning med 1,3 procentenheter sedan förra månaden.
– Jag tror det beror på att Moderaterna har närmat sig oss i en rad olika frågor, både när det gäller kriminal- och invandringspolitiken. Är man gammal Moderatväljare som tillfälligt gått över så är det ju en viktig förklaring till att man går tillbaka, säger partisekreteraren Richard Jomshof (SD)
För riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Kristdemokraterna är läget fortsatt dystert. MP lockar bara 4,0 procent (-0,3) och KD befinner sig fortfarande under riksdagsspärren och får stöd av 3,8 procent (+0,3). Vänsterpartiet fortsätter att få relativt stort stöd, 7,6 procent (-0,3).
I övrigt är det bara mindre förändringar i opinionen, men tack vare Moderaternas uppgång knappar ändå Alliansen in något på de rödgröna partiernas övertag. M+C+L+KD får stöd av 40,0 procent medan S+MP+V får 41,4 procent.
SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN
I SVT/Novus väljarbarometer har 4.005 personer intervjuats på telefon om ”vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag?” Av dem har 3.655 personer valt att besvara frågan.
Mätningen gjordes från 2 till 31 oktober, alltså precis efter att Ulf Kristersson efterträdde Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.
De 4.005 personerna är slumpmässigt utvalda bland alla svenskar som är röstberättigade.
Andelen osäkra väljare är 7,0 procent.