SVT/Novus: Oppositionen leder i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska oppositionen behåller ett kraftigt övertag i väljaropinionen. Detta visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– Det är inga statistiskt säkerställda förändringar i den här mätningen, men det är ju rätt vanligt vid den här tiden på året. Politik är inte i medborgarnas huvudfokus under julledigheten, säger Novus vd Torbjörn Sjöstrom.

Den relativt stabila väljaropinionen befäster bilden av att regeringen har tappat stort i stöd sedan riksdagsvalet. Sammantaget har oppositionspartierna ett väljarstöd som är över sex procentenheter högre än väljarstödet för de partier som fungerar som underlag till regeringen.

Socialdemokraternas uppgång sticker ut särskilt, där väljarstödet sedan valet har ökat med över fyra procenheter.

– Problemet för statsminister Ulf Kristersson (M) är att man gick till val på att få ner brottsligheten, sänka elpriserna och få ner bränslepriserna. Där kan väljarna konstatera att det inte hänt särskilt mycket sedan valet. Det innebär naturligtvis att trovärdigheten i det sittande regeringsunderlaget drabbas negativt, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Väljarbarometern för januari 2023. Foto: SVT

Fyra partier nära riksdagsspärren

Väljarbarometern visar samtidigt att åtminstone fyra partier har ganska stora bekymmer. Såväl Miljöpartiet, Liberalerna som Kristdemokraterna pendlar i närheten av riksdagsspärren medan Centerpartiet nu bara ligger någon dryg procentenhet över denna låga nivå.

Frågan är hur länge man kan förvänta sig att oppositionen ska bibehålla sitt försprång bland väljarna.

– Framöver blir det naturligtvis oerhört viktigt för Ulf Kristerssons regering att leverera. Framför allt handlar det om att visa resultat när det gäller brottsligheten, säger Mats Knutson.

– Men kanske är frågan om elpriserna en lika viktig fråga. Elpriserna har ju skjutit i höjden och de här partierna som bildar regeringsunderlag har ju varit mycket tydliga med att elpriserna ska ner och att konsumenterna ska kompenseras. Ett annat vallöfte som kan vara svårare att uppfylla är frågan om lägre bränslepriser.

Om undersökningen

Det är 2 923 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

Undersökningen har genomförts från och med den 28 november 2022 till och med den 1 janauri 2023. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Följande felmarginaler gäller för respektive parti:

M +/- 1,5 procent

L +/- 0,7

C +/- 0,9

KD +/- 0,8

S +/- 1,8

V +/- 1,0

MP +/- 0,8

SD +/- 1,5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.