Foto: TT

Pekas ut för sexuella trakasserier – SVT-profil polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare praktikant på SVT uppger att hon blivit sexuellt trakasserad av en profil på företaget. Kvinnan har gjort en polisanmälan.

– Vi tar den här informationen på största allvar, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT.

På fredagen upprättades en anmälan mot en SVT-profil. Anmälan är rubricerad som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, vilket Expressen var först med att berätta.

Kvinnan som berättar för SVT Nyheter om de sexuella trakasserierna är en tidigare praktikant på SVT som arbetat tillsammans med SVT-profilen.

Kampanjen #MeToo

Kvinnan var i 20-årsåldern när hon för fem år sedan började jobba som praktikant i samma produktion som SVT-profilen. Hon berättar för SVT Nyheter att trakasserierna eskalerade vecka för vecka och att hon tog upp händelserna med sin chef.

– Jag blev så fruktansvärt stressad av detta och kände mig pressad. Jag hade fått ett jobb på SVT, ett jobb som var mitt drömjobb. Och så hamnade jag i en sådan situation där det var så tydligt att han hade makt, säger hon.

”Tar det på största allvar”

De ansvariga på SVT fick först på lördag morgon via media veta att det gjorts en polisanmälan. Efter att ha gått igenom alla kända fakta under dagen, har man nu beslutat att avvakta polisens förundersökning innan man ytterligare kommenterar anklagelserna mot SVT-profilen. Det säger Camilla Hagert, presschef  för företagsfrågor. På lördagen hölls ett möte för att diskutera läget.

– Med anledning av det som kommit fram har vi gått tillbaka och tittat på den internutredning som gjordes för några år sedan och som ledde till att mannen i fråga fick en formell varning.

Var det rätt agerat då?

– Ja, det tycker jag, säger Camilla Hagert.

Har fler kvinnor trätt fram?

– Nej, inte vad vi vet.

Tidigare åtgärder

Enligt SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala vidtogs flera åtgärder redan för fem år sedan.

– Så fort vi fick vetskap om det så kontaktades den här personen och fick en muntlig varning av två chefer. Sedan hölls ett trepartssamtal och då framfördes en ursäkt till personen som ansåg sig utsatt. Den chef som var med under samtalet menar att det som hänt då diskuterades igenom grundligt, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Inväntar polisutredning

I ett officiellt uttalande via SVT:s kommunikationsavdelning till media uppger SVT-profilen att han och kvinnan inledde ett förhållande cirka ett år efter trepartssamtalet.

”Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig. Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet