En kvinna med munskydd på Thorildsplans tunnelbanestation i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Enkät visar: Patienterna ofta delaktiga i smittspårningen

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med konstaterad covid-19-smitta får själva ta ett stort ansvar att kontakta vänner och bekanta när smittan ska spåras. Det visar en enkät som SVT Nyheter och Agenda gjort med landets regioner.

I juli kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som tillåter vården att delegera delar av smittspårningen vid covid-19 till den enskilda patienten. Detta för att få en effektivare smittspårning.

Sjukvården får dock inte lämna över allt ansvar för smittspårning till patienten. En läkare kan heller inte tvinga en patient som testats positivt för covid-19 att själv höra av sig till människor man varit i kontakt med och som kan ha smittats. En patient är dock alltid skyldig att medverka vid en smittspårning, till exempel genom att berätta vilka personer som smittspåraren bör kontakta.

Coronapandemin

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare beskrivit det som att ansvaret, enligt Smittskyddslagen, ligger hos den läkare som ställt diagnos, men att man också kan delegera delar till patienten. 

Patienter viktiga

SVT Nyheter och Agenda har ställt frågor till landets samtliga 21 regioner om hur deras smittspårning går till, bland annat vem som kontaktar misstänkt smittade vid kontaktspårning.

I svaren kan man se att samtliga regioner använder sig av patienterna vid smittspårningen. Speciellt vanligt är det när en patient konstaterats smittad utanför vården, till exempel fått diagnosen via 1177.

Personal finns

Fyra regioner svarar att det oftast är den smittades själv som hör av sig till nära som misstänkts ha smittats. Hos en av dessa svarar man att endast patienten sköter kontakten. Tjugo av regionerna svarar att kontakten vid smittspårning sköts av både vården och patienter.

Regionerna har också fått svara på om man anser att man har nog med personal för att klara smittspårningen. Här svarar ingen att det saknas personal, men i vissa regioner pågår nu ett arbete för att omfördela resurser inför eventuella större utbrott. 

I SVT:s Agenda svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på frågor om den svenska smittspårningen – SVT 2  och svtplay.se kl 21.20.

Fakta: Folkhälsomyndighetens vägledning kring smittspårning

  • Covid-19 är klassad som både en allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom och är därmed också en smittspårningspliktig sjukdom. I vägledningen framgår att den enskilda patienten är skyldig att vid allmänfarliga sjukdomar, så gott hen förmår, medverka till att minska risken för smittspridning. I det kan ingå utifrån den proportionalitetsprincip som gäller i smittskyddslagen, i förhållande till varje smittspårningspliktig sjukdom, att covid-19-smittade personer informerar sina närkontakter, även om vården har kvar ansvaret för smittspårningen. Gällande covid-19 finns också ett stort behov av att smittspårningen genomförs på snabbast möjliga sätt för att smittspridningen ska kunna brytas snarast.  
  • Varje person med konstaterad covid-19 blir indexfall i en ny smittspårning och har skydds- och informationsplikt. Indexfallet kan ta på sig att själv informera sina nära kontakter. Då krävs rutiner som gör att det går att följa upp att så har skett. Indexfallet ifråga måste också ha fått tydliga instruktioner om vad hen ska göra, inklusive vilken information som kontakterna ska få.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet