FHM: Bekräftade coronadödsfall ger inte hela bilden

Uppdaterad
Publicerad

Nu dör färre personer i Sverige än vanligt, i alla fall om man jämför med samma period föregående år. Men det betyder inte att coronadödsfallen är överskattade – snarare kan det vara så att hundratals personer inte syns i Folkhälsomyndighetens statistik.

– De bekräftade fallen ger inte hela bilden, säger Annasara Carnahan, epidemiolog vid FHM.

Antalet dödsfall i Sverige med bekräftad covid-19 närmar sig 6 000. Samtidigt upplever Sverige sedan början på juli en underdödlighet, enligt analyser från SCB. Men mätning av över- och underdödligheten ger inte en helhetsbild, förklarar Annasara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Att vi nu ser en underdödlighet kan bero på att många redan har avlidit. Men underdödlighet betyder inte att ingen avlider i covid-19, säger hon.

Coronapandemin

Under våren har Sverige haft en överdödlighet, och den har varit högre än antalet kända coronafall. Mellan vecka 13 och 26 handlar det om ungefär 600 fall som syns i överdödligheten, men inte i de bekräftade fallen.

De 600 fallen kan till exempel bero på coronasmittade som har avlidit utan att ha testats för corona.

– Men man ska komma ihåg att överdödligheten tas fram via en modell, vi kan inte heller säga att den är hela sanningen, säger Carnahan.

Folkhälsomyndigheten tittar främst på personer som har laboratoriebekräftad corona och som har dött, vanligtvis inom 30 dagar. Det är denna siffra allmänheten tar del av under pressträffarna.

– Det ger en bra indikator i närtid. Man skulle också kunna titta på det veckovis, men det är väldigt många som vill veta hur läget är dag för dag, säger Carnahan.

Samlar dödsorsaksintyg

För att komma ännu närmare sanningen får Folkhälsomyndigheten även statistik över dödsorsaksintyg. Dödsorsaken fastställs av den patientansvarige läkaren och samlas in av Socialstyrelsen. Dessa redovisas inte på FHM:s pressträffar.

Benjamin Kalischer Wellander är läkare i internmedicin och jobbar inom slutenvården. Han menar att slutenvårdens dödsorsaksintyg överlag har en mycket hög trovärdighet eftersom det oftast tydligt går att se om någon har avlidit av corona.

– Man ser en klinisk bild med röntgenförändringar och andningssvikt, säger han till SVT Nyheter.

– Bedömningen är säkrare ju högre vårdnivån är. På äldreboenden är dödsorsaken mer osäker, men på till exempel iva-avdelningar är det väldigt tydligt.

Det kommer att dröja innan vi säkert vet hur många som har avlidit av coronaviruset – i alla fall till årsskiftet.

– Just nu finns statistik för covid-19 som är snabbt framtagen, men Socialstyrelsen gör en kvalitetssäkring av all statistik, säger Annasara Carnahan.

Det här är överdödlighet

• Under normala omständigheter så följer dödstalen en relativt jämn årscykel, där fler dör under vintermånaderna än under sommarmånaderna på grund av bland annat halkolyckor och influensasäsongen.

• När vi tittar på antalet dödsfall per vecka de senaste fem åren så ser vi att det vanligtvis brukar röra sig mellan knappt 1 500 till drygt 2 000 per vecka.

• SVT Nyheter redovisar överdödligheten under coronavåren här.

• På grund av hur överdödligheten, också kallat z-värdet, räknas ut kan en jämförelse mellan länder lätt misstolkas, eftersom z-värdet hos länder med mindre befolkning ofta blir mindre. Därför har SVT valt att inte jämföra länders z-värden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet