Under flera års tid har Lidköpings värmeverk dumpat aska från sitt verk på kommunens soptipp. Totalt har 150.000 ton aska från brända sopor lagts på en plats för ickefarligt avfall. Trots att askan är de farligaste resterna av de utländska sopor som bränts.
– Det är bara ickefarligt avfall vi får ta emot här. Om man ska lägga farligt avfall på den här platsen så kräver det helt andra typer av tätning av deponin, så farligt avfall får inte läggas här, säger Jan Westin, renhållningschefen i Lidköpings kommun.
”Är oroväckande”
Prover som SVT Nyheter gjort avslöjar att askhögen läcker stora mängder farliga tungmetaller. Blyhalten i vattnet nära högen är fyra gånger högre än Naturvårdsverkets gräns för mycket förorenat vatten. Redan i låga halter kan den farliga tungmetallen skada nervsystemet.
– Det ser högt ut. Det är oroande, det förvånar mig och det är inte bra, säger renhållningschefen Jan Westin.
Kloridhalten i grundvattnet är 885 milligram per liter, visar dokument som vi har tagit del av. Livsmedelsverkets gräns för tjänligt dricksvatten går vid 100 milligram per liter.
Fortsatta undersökningar
Proverna är tagna i vattnet bredvid högen. Mycket av vattnet samlas upp i soptippens reningssystem, men askan ligger på en plats avsedd för ickefarligt avfall och där är tätskikten inte lika säkra som om den hade varit avsedd för farligt avfall.
– Jag förutsätter att askdeponin inte släpper ifrån sig gifter, säger Jan Westin
Enligt flera studier bildas klorid i aska från förbrända sopor. Det skulle kunna betyda att föroreningar från askan läcker ut. I soptippens miljörapport konstateras att askan avger vatten med mycket höga halter av kloridhalter, så höga att de är den näst högsta som uppmätts i landet. Men att det är orsaken till de höga värdena utanför soptippen håller inte renhållningschefen med om.
– Det stämmer inte med tiden det tar för vattnet att förflytta sig. Det finns olika teorier om orsaken, säger Westin och menar att det finns andra källor som skulle kunna vara orsaken till de höga kloridhalterna i grundvattnet.
Vad ska ni göra nu?
– Vi måste göra fortsatta undersökningar på vattnet, säger Jan Westin.
FAKTA: Så förorenat är vattnet
Vattnet vid askhögen innehåller 110 mikrogram bly per liter. Naturvårdsverkets gräns för mycket förorenat vatten går vid 30 mikrogram per liter.
Vattnet utanför soptippen har en halt på 885 milligram klorid per liter. Livsmedelsverkets gräns för tjänligt dricksvatten går vid 100 milligram per liter.