Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flaskhalsintäkterna” – Hör SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg om var elstödspengarna kommer ifrån.

SVT:s reporter om förbrukningstaket: ”Indirekt kritik mot egna elstödet”

Uppdaterad
Publicerad

Att regeringen föreslår ett förbrukningstak i det nya elstödet är en indirekt kritik mot det första elstödet man tog fram. Det säger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg i Aktuellt.

– Det gamla stödet slår lite för grovt, säger han.

Under en pressträff på måndagen meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att ett nytt elstöd för hushållen som omfattar hela Sverige ska tas fram. Det innebär att nu även hushåll i elområde 1 och 2, som omfattar norra Sverige, ska få pengar utbetalda.

Det nya elstödet baseras på perioden november-december 2022, då priserna mellan landets elområden jämnades ut. Dessförinnan var priserna betydligt högre i elområde 3 och 4 i södra Sverige.

Svenska kraftnät, som givits uppdraget att utforma elstödet, ska pröva om det går att sätta ett tak på elförbrukningen – ett slags gräns för hur många brukade kilowattimmar man kan beviljas stöd för.

– Har man för hög elförbrukning på grund av exempelvis ett stort hus eller en pool blir det något slags tak, säger Johan Zachrisson Winberg.

”Väldigt skadligt”

Det utökade elprisstödet kan dock minska hushållens motivation för att spara el, och därmed på sikt bidra till både elbrist och högre elpriser. Det anser John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet.

– Nu bygger man upp förväntningar på att staten kommer gå in och kompensera när den här situationen uppstår igen. Att det inte är någon idé att vara mer effektiv i sin elanvändning. Det är väldigt skadligt, säger John Hassler till TT.

Hör mer om förbrukningstaket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.