en person framför en skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Söderpalm analyserar SVT/Verians undersökning om sakfrågeägarskap. Foto: SVT

SVT/Verian: Här är sakfrågorna som oppositionen stulit av Tidöpartierna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt väljarna äger Tidöpartierna nio sakfrågor medan oppositionen äger tolv. Det visar en ny opinionsundersökning av SVT i samarbete med Verian. Det är ett skifte från förra mätningen i februari då läget var det omvända.

Skatter, energipolitik och sysselsättning är de sakfrågor som oppositionen nu är sakfrågeägare över och som de tagit från Tidöpartierna. Det visar en ny undersökning av SVT/Verian. Orsakerna till förändringen jämfört med förra mätningen kan vara flera men Per Söderpalm, opinionschef på Verian, tror att det beror på att frågorna har varit extra uppmärksammade.

– En anledning till skiftet kan vara att frågorna har stått i fokus i den politiska debatten under hösten, där Tidöpartierna har fått en hel del kritik, säger han.

De fem viktigaste frågorna för väljarna. Pajdiagrammen visar vilka partier väljarna tycker äger respektive fråga. Foto: Grafik: Sara Sundstedt

Tidöpartiernas försprång borta i EU- och utbildningsfrågan

Två frågor som är jämna mellan blocken är skola och utbildning samt EU. Här tycker väljarna att ägarskapet är delat. I den förra mätningen tyckte fler personer att Tidöpartierna ägde de frågorna.

– För frågor som lag och ordning, försvar och invandring är det fördel Tidöpartierna, medan oppositionen äger frågor som miljö och klimat, sjukvård och äldreomsorg. När det gäller ekonomi och skola står det och väger. Väljaropinionen påverkas av vilka frågor som dominerar den politiska och mediala agendan, säger Per Söderpalm.

Frågorna 6-10 av viktigaste frågorna för väljarna sett till vilka partier väljarna tycker har bäst politik. Foto: Grafik: Sara Sundstedt

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet starka i många frågor

Väljarna anser att Sverigedemokraterna är topp tre i 14 frågor medan Vänsterpartiet ligger i toppen för åtta frågor. Liberalerna och Centerpartiet har endast en fråga vardera – skola och utbildning respektive företagens villkor.

Se klippet nedan för att höra Per Söderpalm svara på tre frågor om resultatet.

Per Söderpalm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Söderpalm, Verian, om mätningen kring politiska sakfrågor. Foto: Antonia Sehlstedt

De här frågorna äger Tidöpartierna respektive oppositionen

Tidöpartierna: Lag och ordning, Försvaret, Företagens villkor, Invandring, Din egen ekonomi, Integration, Inflation/Prisökning, Utrikespolitik och Landets ekonomi.

Oppositionen: Miljö och klimat, Jämställdhet, Sociala frågor, Sjukvården, Äldreomsorg, Bostäder, Familjepolitik, Pensioner, Regionalpolitik, Energipolitik, Skatter och Sysselsättning.

Oavgjorda frågor: Skola och utbildning, EU.

DESSA PARTIER ÄGER VARJE SAKFRÅGA

1. Sjukvården: S – 30%

2. Lag och ordning: M – 28%

3. Skola och utbildning: S – 25%

4. Miljö och klimat: MP – 31%

5. Invandring: SD – 31%

6. Försvaret: M – 33%

7. Integration: SD – 24%

8. Äldreomsorg: S – 27%

9. Landets ekonomi: S – 29%

10. Energipolitik: M – 18%

11. Inflation/prisökningar: M – 23%

12. Sociala frågor: S – 32%

13. Din egen ekonomi: M – 31%

14. Pensioner: S – 23%

15. Sysselsättningen: S – 26%

16. Bostäder: S – 19%

17. Skatter: M – 29%

18. Jämställdhet: S – 26%

19. Utrikespolitik: M – 27%

20. EU: S – 19%

21. Familjepolitik: S – 28%

22. Regionalpolitik: S – 20%

23. Företagens villkor: M – 33%

*Listan är rankad efter frågorna som är viktigast hos väljarna enligt tidigare Verianmätningar. Procentsatsen är hur stor del av väljarkåren som anser att det vinnande partiet har bäst politik i sakfrågan.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på drygt 1000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Undersökningen genomfördes under dessa datum: 23 till 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.