Partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreterare Tobias Baudin kommenterar skandalen med socialdemokraternas lotteri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några väljare om hur deras förtroende påverkats av Socialdemokraternas lotteriskandal. Foto: Claudio Bresciani / TT

Förtroendet för Socialdemokraterna starkt – trots avslöjande om S-lotter

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Socialdemokraterna har inte minskat efter rapporteringen om S-lotterna, visar en ny mätning från SVT/Verian. Mest ökar förtroendet för Moderaterna, som nu närmar sig Socialdemokraternas nivå.

Dagens Nyheters avslöjande om att Socialdemokraternas lotteriverksamhet riktar in sig på äldre förvirrade personer och att säljarna uppmanas använda aggressiva säljmetoder fick stor spridning när det publicerades tidigare i höst.

Trots omfattande rapportering syns dock ingen negativ effekt på förtroendet för partiet i den senaste mätningen från SVT/Verian, som undersöker väljarnas förtroende för de olika riksdagspartierna. Förtroendet för S ligger i stort sett på samma nivå som i mars 2024, då förra mätningen gjordes.

– Socialdemokraternas förtroende är fortsatt högt. Kritiken mot lotterierna tycks ha haft begränsad påverkan, säger Per Söderpalm, opinionschef på Verian.

Andel väljare som i september 2024 uppger att de har förtroende för de olika partierna. De gråa staplarna visar resultatet i förra mätningen, som gjordes i mars. Källa: SVT/Verian. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Effekten kan komma om ett tag”

Att förtroendet inte minskar för S i den här mätningen är enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson inte särskilt förvånande.

– Det som framför allt brukar påverka opinion och förtroende i Sverige är skandaler där ledande politiker dragit privat ekonomisk nytta av sitt agerande. Politiska skandaler i allmänhet, om de inte är sällsynt grova, brukar inte få någon större opinionseffekt, säger han.

Det betyder dock inte att förtroendet är säkrat för Socialdemokraterna.

– Det kan också vara så att effekten kommer först efter ett tag. Det kan alltså vara lite tidigt att dra några säkra slutsatser om hur lotteriskandalen har påverkat Socialdemokraterna.

Förtroendet ökar för Moderaterna

För Moderaterna syns en tydlig uppgång i förtroende sedan förra mätningen. Nu är det 39 procent av väljarna som uppger att de har ganska eller mycket stort förtroendet för partiet. I mars 2024 var det 29 procent.

– Våra mätningar visar att väljarnas syn på ekonomin har blivit mer positiv. Det gynnar troligen Moderaterna, säger Per Söderpalm.

Tidigare var Socialdemokraterna det enda partiet som hade ett positivt netto, alltså fler personer som hade förtroende för partiet än som inte hade det, men nu gäller det även Moderaterna.

– Socialdemokraterna har fortfarande högst förtroende, men Moderaterna har knappat in senaste halvåret.

Även Miljöpartiet går starkt framåt i den här mätningen. Enligt Per Söderpalm har Amanda Linds tillträde haft en positiv effekt på förtroendet, men även politiken spelar in.

– Klimatfrågan har vuxit i betydelse för väljarna i år, det än av flera faktorer som talar för Miljöpartiet just nu, säger han.

Förtroende för partierna

Drygt 1000 personer har mellan 23 och 25 september 2024 svarat på frågan ”Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande politiska partier sköter sitt arbete?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet