Nu höjer Swedbank sin rörliga boränta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbank höjer sin rörlig boränta

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken Swedbank höjer listpriset för ett bolån med tre månaders bindningstid med 50 punkter (0,50 procentenheter). Därmed lyfter den till 5,14 procent.

Listräntan är den som banken annonserar utåt och den faktiska räntan brukar normalt hamna under denna nivå, på grund av olika typer av rabatter. Den så kallade genomsnittsräntan för ett rörligt bolån från Swedbank i januari låg på 3,65 procent.

Beskedet om Swedbanks räntehöjning kom redan före måndagens inflationssiffror för januari från Statistiska centralbyrån (SCB). Efter SCB-siffrorna, som visade på en oväntad uppgång för den underliggande inflationen – exklusive räntor och energipriser – höjde Swedbanks ekonomer dessutom sin prognos för Riksbankens styrränta.

Enligt Swedbank lutar det nu åt ännu en räntehöjning på 50 punkter i april följt av ytterligare en höjning på 25 punkter i juni, vilket skulle ge en topp på styrräntan på 3,75 procent.

Tidigare låg Swedbank-ekonomernas räntetopp på 3,50 procent.

”Riksbanken har indikerat att de har en låg tolerans för inflation över prognos på kort sikt. Mellan nu och april kommer ytterligare två inflationssiffror publiceras och vi tror det är sannolikt att kärninflationen kommer ligga kvar över Riksbankens prognos fram till dess”, skriver Swedbanks ekonomer.

”Inflationen biter sig fast”

Dagens inflationssiffra var dåliga nyheter för bostadsägare, enligt bedömare.

– Det här sätter lite mer tryck på Riksbanken, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

SEB tror på en räntehöjning, antingen i form av en dubbelhöjning i april (det vill säga 50 punkter) eller en extra höjning i juni. Det innebär att bolåneräntorna blir ännu högre än vad de annars skulle ha blivit. Även Nordea räknar med att de kommer ändra sin prognos för nästa räntehöjning i april från 25 till 50 punkter.

Framför allt var det matpriserna som landade högre än väntat i januari, enligt Jens Magnusson som befarar att inflationen biter sig fast längre än väntat.

– Det här är en indikation på att det kommer att ta ett tag innan det här går ur systemet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.