Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Swedbank tillsätter extern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har fattat beslut om att tillsätta en extern utredning efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt. ”Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar”, skriver Bonnesen i ett pressmeddelande.

Uppdraget kommer att ges till revisionsbolaget EY.

”Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning”, står det i pressmeddelandet.

Swedbank och penningtvätten

Utredningen kommer att fokusera på de 50 kunder som misstänks för penningtvätt efter SVT:s avslöjande. Övriga delar av bankens verksamhet kommer inte att utredas externt.

Den ska sedan presenteras för Swedbanks styrelse innan Swedbanks årsstämma 28 mars. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för allmänheten.

Enligt Lars Idermark, styrelseordförande, välkomnar styrelsen den externa granskningen.

”Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga”, skriver Lars Idermark i pressmeddelandet.

Tror att man gör tillräckligt

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tycker att banken gör rätt som tillsätter en extern utredning.

– Kanske inte för att banken vill det, utan för att ägarna kräver det. Det visar på att bankledningen och Bonnesen sätter utredningen före sin egen prestige. Det är positivt tycker jag, säger Bornold.

Han säger att vändningen är intressant, då banken tidigare sagt att man inte ville göra någon sådan utredning.

I Swedbanks pressmeddelande står att EY kommer att ha tillgång till SVT:s material, och kommer kunna begära ut mer material från Swedbank. Men Joakim Bornold är inte orolig för att EY inte kommer ha tillgång till allt material de behöver.

– Jag tror inte att EY hade tagit på sig uppdraget annars. Ska man göra en extern utredning förutsätter det att man stämmer av SVT:s information med den som Swedbank har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet