Foto: Scanpix

Syskon stängs ute från förskolan

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av landets kommuner erbjuder bara den lagstadgade minimitiden för hur länge ett barn får vara kvar på förskolan när det fått ett litet syskon. Det visar SVT:s granskning.

Att bli storebror eller storasyster kan innebära en stor omställning. Inte nog med att mamma och pappa ägnar den nya familjemedlemmen mycket uppmärksamhet. Utan i de absolut flesta kommuner stängs det äldre syskonet också ute från stora delar av förskolans verksamhet, det visar SVT:s granskning.

Botkyrka i topp

SVT granskar förskolan

Sedan drygt ett år tillbaka har alla barn i Botkyrka rätt till 35 timmars förskola i veckan, därmed är Botkyrka den mest generösa kommunen i landet när det gäller att ge förskoletid till nyblivna syskon.

Isthar Malki är lärare på förskolan Opalen och hon minns hur det fungerade innan 35-timmarsregeln infördes.

-Då var det förvirrande när barnen hade olika vistelsetider, säger Isthar Malki. Många barn blev ledsna eftersom dom kanske tvingades att vara hemma vissa dagar. De barn som bara hade 15 veckotimmar kunde inte delta i alla aktiviteter och hamnade på så sätt utanför.

Gladare barn

Idag har alltså alla Botkyrkas barn rätt till minst 35 veckotimmar och det innebär att alla kan delta i förskolans aktiviteter eftersom de planeras utifrån 35 timmars vistelsetid.

-Nu är syskonen tryggare och har en självklar plats i gruppen, fortsätter Isthar Malki. Vi har gladare barn idag och vi kan ägna oss åt vår pedagogiska uppgift. Framför allt gäller det språkträning. Vi har så många olika språkgrupper i Botkyrka och för vissa barn är dagis enda ställe där det pratas svenska.

Språk och utveckling

Cigdem Demirkiran är nöjd med att hennes son Umot kan vara på Opalen hela dagarna.

-Han lär sig bättre svenska och utvecklas på andra sätt när han kan vara här på dagarna, säger Cigdem Demirkiran. Om han skulle vara hemma med mig på halvtid skulle han inte alls lära sig lika mycket. Jag måste ju ta hand om hans lilla syskon.

15 veckotimmar i nästan alla kommuner

SVT har frågat alla landets 290 kommuner om vilka regler som gäller i förskolorna för syskon med barnledig förälder. Förutom Botkyrka har 250 kommuner svarat och en klar majoritet, 230 kommuner, erbjuder bara dom lagstadgade 15 veckotimmarna. Sju kommuner, bland dom Uppsala, erbjuder 20 timmar. Lund och fem andra kommuner erbjuder 25 timmar och sju kommuner, alla i Stockholms län, erbjuder 30 timmar.

Förvaring eller pedagogik

Botkyrka har ökat förskoleverksamhetens budget med 30 miljoner för att klara av att ge alla minst 35 timmar i veckan. Detta har man kunnat göra utan att skära i annan verksamhet eftersom skatteunderlaget i kommunen ökat. Ebba Östlin (S) är ordförande för Utbildningsnämnden och hon vänder sig mot synsättet att barnlediga föräldrar ska hålla storasyskon hemma under en stor del av dagen.

-Ett traditionellt och historiskt sätt att se på förskolan är att den ska vara en förvaringsplats så att föräldrarna kan jobba, säger Ebba Östlin. Men vi ser till förskolans pedagogiska och social uppgift och då kommer frågan i en helt annan dager.

SVT kartlägger dagis

Över hundra föräldrar och förskollärare har skrivit till SVT:s pågående kartläggning av förskolan och berättat om missnöje med att nyblivna syskon bara får 15 veckotimmar. Det handlar om allt från orimliga restider till starka känslor av utanförskap. Kartläggningen fortsätter och alla bidrag är välkomna till svt.se. Fortsätt att tipsa oss!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet