Täby har tagit emot 3 flyktingar per 1000 invånare samtidigt som Borlänges siffra är 51. Foto: TT

Täby och Borlänge – skilda världar för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Det är skilda världar bland de svenska kommunerna i flyktingmottagandet. Täby och Borlänge är två ytterligheter, Täby har tagit emot 3 flyktingar per 1000 invånare samtidigt som Borlänges siffra är 51.

I Täby bor det 66 000 personer, åren 2006 till 2013 har kommunen tagit emot 206 flyktingar – eller 3 per 1000 invånare.

Dan Ivarsson som bor i en villa i Täby säger att det nästan inte bor några med utländsk bakgrund i det villakvartersområde där han bor.

Fokus invandring

– Ärligt talat tycket jag det är ganska skönt, säger han.

”Vill inte räkna i kronor och ören”

Borlänge har under samma tidsperiod tagit emot 2482 flyktingar, 51 per 1000 invånare. Här har man bland annat byggt upp ett helt kvarter för att kunna ta emot den stora strömmen flyktingar.

– Det är en oerhörd ansträngning att skapa en kommunal organisation för det mottagandet, säger Jan Boman, socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge, och fortsätter:

– Just nu är det en ekonomisk utmaning för oss men jag vill inte räkna flyktingmottagandet i kronor och ören, det viktiga är att staten har en schysst fördelningspolitik så att även rika kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet.

”Vi har inga hyreslägenheter”

Från Täbys håll kommer svaret på det låga flyktingmottagandet att det beror på bostadsbrist.

– Vi har inga hyreslägenheter, och därmed ingen möjlighet att ta emot flyktingar, säger Leif Gripestam, kommunalråd i Täby.

Fram till för 15 år sen fanns det ett kommunalt bostadsbolag med 2500 lägenheter i Täby men det såldes av den moderata kommunledningen och är numera privat, och en majoritet av de lägenheterna är nu bostadsrätter.

– Vi har en politisk ledning som aktivt stänger gränser och det är väldigt politiskt medvetet att det är så, säger Conny Fogelström, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Täby, och fortsätter:

– Det är bekvämt för ledande politiker i Täby att låta andra kommuner ta ansvaret för flyktingmottagandet.

”Wow vilken gåva”

Borlänge har tidigare uppmärksammats för arbetet med det somaliska bandylandslaget. Laget som har sin bas i Borlänge är en del av integrationsarbetet och var i VM 2014 det första afrikanska laget någonsin att delta i bandy-VM.

Kommunalrådet Jan Boman ser fördelarna med flyktingarna och menar att Borlänge blivit en framtidskommun med många unga människor.

– Förra året tog vi emot 450 extra barn från andra länder, om 10 år när vi tittar tillbaks på 2013 kommer vi säga, wow vilken gåva vi fick.

Samtidigt tycker Jan Boman att staten ska ta ett större ansvar.

– Kommunerna får bidrag för de första två åren men statistik visar att det tar 7-9 år innan en etablering lyckas, så det visar ju vilka staten tycker ska ta ansvar.

”Kan bli en katastrof”

Det finns ändå de i Borlänge som inte är lika positiva. Av de nästan 2500 människor med utländsk bakgrund som kommit till Borlänge sedan 2006 är många så kallade anhöriginvandring, vilket innebär att det blir fler och fler som bor i samma lägenhet.

– Vi bor sju personer i vår tvåa, säger 11-årige Mohammad Sidka,

Mohammed Igal som kom till Borlänge från Somalia för 10 år sedan tror att det kan bli svårt framöver med så många som kommer och bor trångt i samma område.

– Det kan bli en katastrof när alla barn vuxit upp och blir 18 år.

Hur ser flyktingmottagandet ut i din kommun? Läs hela granskningen här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet