En man i en skog håller upp provrör mot kameran. En kvinna i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter och fästingexperten Kajsa Stenmark hittade flera fästingar på mindre än en minut. Hör expertens tips på vad du kan göra för att skydda dig. Foto: Fredrik Larsson/SVT

TBE-fallen har nått nya rekord – så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

I och med värmen längtar många att komma ut i naturen – men där trivs även fästingarna. Fästingar kan sprida TBE och i fjol var ett rekordår för sjukdomen. Helena Hervius Askling, docent i infektionssjukdomar, går igenom vad det beror på och hur man skyddar sig.

Faktorerna som ligger till grunden för ökningen av TBE-fall är många, men enligt Helena Hervius Askling är en av dem klimatförändringarna.

– Det blir varmt och fuktigt och det är det de gillar. Det ser man på samma sätt i hela Europa att det ökar både västerut och längre upp i bergstrakterna. Det är en bra miljö för fästingar, sedan är det lite på grund av djuren, det är ett samspel, säger hon i SVT:s Morgonstudio.

Själva sjukdomen TBE kan påverka väldigt olika från person till person. De flesta, enligt Askling, märker inte av den alls, något som kan bero på att flera är vaccinerade. Men det kan även ge upphov för ett allvarligare sjukdomsfall.

– TBE kan ge jättesvåra symptom, man kan hamna på sjukhus och några dör varje år i Sverige. Det är en allvarlig sjukdom med många komplikationer man kan få efteråt.

Rådet: Fyll på dosen i god tid

Det absolut vanligaste sättet att skydda sig mot det fästingburna viruset är genom vaccinering. Och det finns en del saker man ska ha i åtanke. Framförallt menar Askling att man ska tänka på att vaccinera sig i tid. Helst så att man är skyddad redan i mars.

– Se till att vaccinera dig med de två doserna man behöver för skydd innan det blir varmt. Och ska du fylla på din TBE-dos ska du göra det i god tid innan det blir varmt.

Askling säger också att barn är aktuella för vaccinering. Trots att barn i högre utsträckning blir mindre svårt sjuka.

– Är man ute i skog och mark, men även i villaområde angränsande till naturområde, och sitter man med picknick i högt gräs och barnen är ute i det tycker jag att man ska vaccinera sina barn. Åtminstone från två till tre års ålder, för då har man bäst skydd.

Ytterligare ett sätt att skydda mot TBE är att se till att husdjur såsom hundar inte drar med sig fästingar in i hemmet. Även om hundar inte kan få TBE kan de dra med sig fästingar som bär på viruset.

Vad är TBE?

TBE är ett fästingburet virus som kan ge upphov till allvarlig sjukdom. De flesta som smittas får endast lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Det finns ingen behandling mot just TBE utan infektionen läker ut av sig självt. Däremot kan sjukhusvård behövas om en hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation uppstått.

2023 rapporterades 596 fall av TBE vilket var en ökning med 28 procent jämfört med 2022, enligt Folkhälsomyndigheten.

Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.