Folkhälsomyndighetens databas SmiNet har återigen tvingats stänga ner på grund av säkerhetsskäl. Statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas att systemet ska vara igång igen på torsdag och att uppdaterade corona-siffror ska kunna levereras på torsdagens presskonferens. Om planen går i lås kommer även siffror kring spridningen av den omtalade deltamutationen ingå i presentationen.
– Vi behöver ta deltavarianten på stort allvar och det gör vi, säger Anders Tegnell.
Tegnell: ”Jobbar stenhårt”
Tegnell menar att det nu handlar om att begränsa smittspridningen så snabbt som möjligt, med hjälp av samma åtgärder som tidigare under pandemin. Viktigast anser han att smittspårning och testning är.
– Alla jobbar stenhårt för att få kontroll på situationen, säger statsepidemiologen.
I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör mer än 90 procent av alla nya fall. Det har lett till att den planerade återöppningen av det engelska samhället har skjutits fram till 19 juli.
Finns det en risk att restriktionerna förlängs i Sverige?
– Inte som det ser ut i dag.
Tegnell menar dock att det kan bli aktuellt att skjuta upp vissa förändringar av restriktionerna om läget försämras.
Samhällspridning ett faktum
Det var i går, tisdag, som FHM konstaterade att Sverige har en samhällspridning av den coronamutation som först upptäcktes i Indien – deltavarianten. Begreppet samhällsspridning innebär att smittan inte bara upptäcks hos dem som besökt högriskområden utan finns spridd runtom i samhället.
Sedan tidigare har det varit känt att deltavarianten sprider sig snabbare jämfört med andra varianter av covid-19. Nu har forskare i Skottland visat att risken att bli inlagd på sjukhus kan vara dubbelt så hög om man smittas av delta, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Enligt data som nämndes i tisdagens sändning av Aktuellt finns indikationer på att en dos vaccin inte skyddar lika bra mot deltavarianten som mot de andra mutationerna. Men Anders Tegnell ger lugnande besked:
– Vi vet att vaccinet fungerar bra även på den här varianten, vilket ger oss en trygghet i att det inte ska behöva bli några större problem.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har varianten hittills upptäckts i minst 74 länder.