• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Smittspridningen har ökat lokalt på en del platser runtom i Europa. Att länder har öppnat upp efter att tidigare varit nedstängda kan vara en möjlig orsak, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Det är dock för tidigt att tala om en så kallad ”andra våg”, säger han. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tegnell: Släppta restriktioner kan ligga bakom ökning av smitta

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har ökat lokalt på flera håll runtom i Europa, bland annat i Katalonien och Galicien i Spanien.

– Det är inte helt orimligt att det här är ganska starkt kopplat till att man har släppt på nedstängningarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Smittspridningen i bland annat Katalonien och Galicien i Spanien har ökat. I Belgien har nya restriktioner införts efter att landet registrerat en stor ökning av antalet smittade, rapporterar Reuters.

Att länder i Europa öppnat upp efter att tidigare varit nedstängda kan vara en orsak till att smittspridningen ökar i delar av Europa, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han påpekar att det i Stockholm gick fyra till sex veckor mellan sportlovet i Stockholm och den tidpunkt då epidemin drog igång ordentligt i huvudstaden.

– Många trodde att ökningen skulle komma en eller ett par veckor efter att restriktioner lättats, men så har det inte sett ut. Därför är det inte helt orimligt att det här ändå är ganska starkt kopplat till att man har släppt på nedstängningen, säger Anders Tegnell.

Tegnell: Ingen tävling

Han vill dock inte se det som ett kvitto på att Sverige valt rätt strategi.

– Vi försöker alla hitta en modell för att minska skadeverkningen av den här sjukdomen så mycket som möjligt. Att vi gör det på olika sätt har inte något att göra med någon tävling mellan länder, utan att vi har olika förutsättningar.

I exempelvis Spanien har regionala myndigheter tagit till åtgärder för att minska smittspridningen, trots att landet tidigare lättat på de hårdare restriktioner som infördes tidigt under pandemin.

– Jag vet inte om det är så konsekvent överallt, men det verkar vara den allmänna trenden att göra så när spridningen ökar på nytt. Det är det vi hela tiden har försökt undvika. Det är väldigt jobbigt för ett samhälle både när man öppnar och stänger. Det får väldigt mycket konsekvenser varje gång man ställer om.

För tidigt att tala om andra våg

Det är för tidigt att säga om utbrotten i Europa rör sig om en så kallad ”andra våg”, säger statsepidemiologen.

– En del länder har riktigt lokala utbrott, som utbrottet på slakterierna i Tyskland till exempel. I andra länder, Belgien verkar vara ett av dem, ser man en mer allmän ökning som inte är så fokuserad till ett visst område. Så det är svårt att säga än om det här verkligen kommer att kallas en andra våg, eller om det här mer är efterdyningar av den första, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.