• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Smittotalen i Sverige är fortfarande höga – samtidigt som trycket på pandemin ser ut att lätta något. Foto: Claudio Bresciani, Jonas Ekströmer/TT

Tegnell om minskade smittan: Verkar gå fortare än vi trodde

Uppdaterad
Publicerad

Smittoläget i Sverige ser just nu bättre ut än i de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram på uppdrag av regeringen. Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för att smittan kan vända upp på nytt, men säger också att läget just nu ser relativt ljust ut.

– Det verkar gå ännu fortare än vad vi trott och hoppats på, det får vi se som positivt, säger Tegnell.

Om människor fortsätter att hålla sig till regler och rekommendationer skulle smittan i Sverige minska relativt fort från och med maj. Men om många i stället väljer att strunta i att hålla avstånd kan spridningen i stället ta fart på nytt. Dessa två skilda scenarier presenterade Folkhälsomyndigheten i en rapport förra veckan.

Vid torsdagens pressträff pekar statsepidemiolog Anders Tegnell på att smittspridningen i Europa nu minskar i en relativt snabb takt.

Coronapandemin

– Även i Sverige ser vi en positiv utveckling sedan tre-fyra veckor tillbaka med en ganska snabb nedgång av antalet nya fall. Vi ligger nu betydligt lägre än när vi låg som högst, säger Tegnell.

Han understryker samtidigt att smittotalen fortfarande är på en avsevärt högre nivå jämfört med förra sommaren. Och enligt de senaste siffrorna från EU:s smittskyddsenhet (ECDC) ligger smittspridningen i Sverige – 577 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna – högst i hela EU, rapporterar TT.

”Scenario 0”

Det står dock klart att Sverige för närvarande ligger ännu lite bättre till än i det mer optimistiska av Folkhälsomyndighetens två scenarier.

På en fråga från Ekot om kurvan ligger i linje med scenario 1, där smittan stadigt pekar neråt, svarar Tegnell:

– Egentligen följer kurvan närmast scenario 0.

– Det verkar gå ännu fortare än vad vi trott och hoppats på , det får vi se som positivt, säger Tegnell.

Men han påpekar samtidigt att trenden snabbt kan komma att brytas.

– När vi ligger så högt som vi gör just nu så krävs det inte så mycket. Med ökade kontakter mellan människor finns det risk för att det kan vända uppåt och öka mycket igen, det måste vi ta på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet