Säpo har bekräftat för SVT att en person begärdes häktad för ett terrorrelaterat brott i ett annat land. Foto: Henrik Montgomery / TT

Terrormisstänkt häktad – europeiskt land vill ha man utlämnad

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt för terroristbrott i ett annat europeiskt land. Han greps av Säpo i fredags.

– Han är inte misstänkt för något brott i Sverige, utan det här brottet som han begärs utlämnad för ska ha skett i ett annat land, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Under måndagseftermiddagen beslutade Attunda tingsrätt att häkta mannen enligt ”lagen om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder.”

Åklagaren Mats Ljungqvist tog beslut om att mannen skulle anhållas i torsdags och i fredags greps han av Säkerhetspolisen, på okänd plats i Sverige.

För några dagar sen kom en europeisk arresteringsorder in till svenska myndigheter där mannen, som är rysktalande, pekas ut som misstänkt för terroristbrott.

– Det påstås att den här personen har gjort sig skyldig till ett terroristbrott och på grund av särskild sekretess kan jag inte gå några uppgifter om gärningsbeskrivningen eller vilket landet är, säger Mats Ljungqvist.

Har tidigare varit eftersökt från Ryssland

Mannen har tidigare varit eftersökt av Ryssland men i det här fallet är det ett annat europeiskt land som vill ha mannen utlämnad.

– Det är frågan om ett europeiskt land eftersom det är en europeisk arresteringsorder.

Mannen förnekar brott:

– Jag kan säga att min klients inställning är att anklagelserna mot honom är falska, säger advokaten Torben Setterlund som förordnats som offentlig försvarare.

Säpo har bekräftat för SVT att en person begärdes häktad för ett terrorrelaterat brott i ett annat land, men hänvisar i övrigt till åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.