23-årige terrormisstänkte Osama Krayem var anställd av Al-Risalah – en stiftelse i Örebro som tidigare granskats. Foto: SVT/TT

Terrormisstänkte Osama kopplas till Saudifinansierad stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske terroristen Osama Krayem, 23, sitter häktad misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel. Nu kan SVT Nyheter berätta att 23-åringen tidigare har varit anställd en kort tid av Al-Risalah – en stiftelse i Örebro som tidigare granskats för sina kopplingar till diktaturstaten Saudiarabien. – Osama Krayem har ingen koppling till oss mer än att vi 2013 hade ett projekt och behövde arbetskraft, säger stiftelsens vd Hussein Aldaoudi till SVT Nyheter Örebro.

Tisdagen 22 mars slog terroristerna till i Belgiens huvudstad Bryssel. 32 människor dödades och över 300 skadades i attackerna mot flygplatsen och vid tunnelbanan.

Två personer med koppling till Sverige misstänks vara inblandade i de blodiga dåden – Mohamed Belkaid, som sköts till döds under räd mot misstänkta terrorister i Bryssel, och 23-åriga Osama Krayem från Malmö.

Terrorn i Bryssel

Nu kan SVT Nyheter berätta att Osama Krayem kan kopplas till Al-Risalah Skandinaviska stiftelse i Örebro – som tidigare granskats, av bland annat SVT:s Uppdrag Granskning och SR:s Kaliber, för sina kopplingar till Saudiarabien.

Hussein Aldaoudi, som jobbar för Al-Risalahstiftelsen, är noga med att poängtera att det inte några kopplingar mellan den misstänkte terroristen och stiftelsen i Örebro, annat än att Krayem ett kort tag jobbat för Al-Risalah.

– Vi hade behov av personal och fick kontakt med några som fick arbeta för oss. Han var timanställd under några dagars jobb, inte mer, säger Hussein Aldaoudi till SVT Nyheter Örebro.

”Vi fördömer dåden”

Enligt Aldaoudi visste man ingenting om Osama Krayems sympatier för terrorgruppen IS.

– Det finns ingen koppling till oss. Vi fördömer dåden och samarbetar med myndigheterna och politikerna mot IS och Daesh, säger Aldaoudi.

Har du träffat honom?

– Nej, jag har inte träffat honom.

Men han var anställd av Al-Risalahstiftelsen för att utföra ett byggprojekt i Köpenhamn?

– Ja, för att ställa i ordning en lokal vi hyrde för att använda som förskola.

Granskad av Uppdrag granskning

Al-Risalah i Örebro beskriver sig själva som en stiftelse specialiserad inom utbildning och kultur. Huvudkontoret ligger i Örebro i Sverige men man har filialer i Danmark, Norge och på Island.

I Örebro står Al-Risalah bland annat som ägare till Alsalam, en fristående muslimsk skola som profilerar sig med arabiskt språk och kultur.

Vd för stiftelsen och chef för skolan är Hussein Aldaoudi, som i en granskning av Uppdrag Granskning tidigare sagt att han ”anser att en riktigt muslim inte kan vara homosexuell och att han vill leva efter sharialagar så gott det går i Sverige.”

UG skriver även i den granskningen att ”saudiska affärsmän och myndigheter har finansierat många moskéer och andra islamiska projekt runtom i världen.”

”Köper inflytande i Sverige”

De uppger också att en av de personer som har hjälpt till att förmedla saudiarabiska pengagåvor till muslimer i Norden är just Hussein Aldaoudi, något som kan vara problematiskt bland annat eftersom Saudiarabien enligt UG har en ”fundamentalistisk hållning till islam och den som överger religionen kan straffas med döden.”

Hussein Aldaoudi anser inte det vara ett problem att ett annat land betalar för en religiös byggnad i Sverige. Till Uppdrag Granskning har han tidigare sagt att det handlar om välgörenhetsarbete:

–Det är inte mission. Mission betyder att jag kommer för att göra andra som är ickemuslimer till muslimer. Det här handlar om att muslimerna ska ha en plats för att dyrka.

Den 5 juni rapporterade Kaliber om en ”Saudiarabisk mission i Sverige.” Där skriver man bland annat att ”en sträng tolkning av islam köper sig makt och inflytande i Sverige.”

Enligt Kaliber ges inga pengar kravlöst utan i utbyte mot maktpositioner och med en vilja att sprida den stränga saudiska tolkningen av islam – wahabismen eller salafism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet