Två män

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten i klippet – ska man kunna ta barnen ur skolan och resa? Foto: SVT/Aktuellt

Thaimout väcker skolpliktsdebatt: ”Handlar om rätt till utbildning”

Uppdaterad
Publicerad

En resa till Thailand kan lära barnen mer om världen och att inte ta allt där hemma för givet. Det säger resejournalisten Per J Andersson på Vagabond. Men nu har allt fler kommuner börjat protestera mot familjernas så kallade ”thaimouter”.

– Det handlar om elevernas rätt till utbildning, säger Fredrik Nordvall på barn- och utbildningsförvaltningen i Aktuellt.

Att svenska familjer tar vad en del kallar för en ”thaimout” blir allt vanligare, det vill säga flyr kylan och reser till Thailand eller någon annan semesterort under några veckor på vintern.

Men nu har allt fler kommuner börjat sätta ner foten och nekat barnen ledigt från skolan. I flera fall har vite dömts ut mot föräldrar som trotsat kommunen och åkt ändå.

– Det handlar om elevernas rätt till utbildning. Mer än hälften av alla dagar på ett år är inte skoldagar, då är det bra att planera sin ledighet när man faktiskt inte har skola, säger Fredrik Nordvall, chef på barn- och utbildningsförvaltningen Solna stad.

Kan visa barnen en nyanserad värld

Flera familjer kontrar med att barnen kan få sin undervisning från en skola i landet de rest till, och att de därmed följer skolplikten.

– Då måste det finnas synnerliga skäl, och det krävs väldigt mycket för att det ska uppfyllas, säger Fredrik Nordvall.

Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond, menar dock att man kan lära sig mycket av att resa utomlands under vinterhalvåret.

– Det kan lära barnen att världen är mycket mer mångfacetterad än vad man förstår om man bara bor på en plats, säger han.

Se hela debatten i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.