Rikspolischef Anders Thornberg sa förra veckan till polisens insynsråd att ärendena hanterats ”enligt gängse rutiner”.

Thornbergs beslut: Anmälningarna skulle inte skickas vidare

Uppdaterad
Publicerad

Tre nedlagda anmälningar står i centrum för den pågående härvan inom polisens toppskikt. Dokument visar att rikspolischef Anders Thornberg fällde avgörandet i två av fallen – och slog fast att de inte skulle utredas vidare i Statens ansvarsnämnd. I det tredje fallet undertecknades beslutet av chefen för riks­polis­chefens kansli.

Mats Löfving omplacerades på måndagen från sina poster som ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef i Stockholm. Bakgrunden är den senaste tidens avslöjanden om relationen till Noa:s underrättelsechef Linda Staaf och anmälningarna som riktats mot honom.

Två gånger har Mats Löfving anmälts för brott mot Linda Staaf – 2020 och 2021. Dessutom inleddes en förutredning om grovt tjänstefel för ett år sedan som handlade om tillsättningen av Linda Staaf 2015, när Löfving var chef på Noa.

SVT Nyheter granskar

I samtliga fall valde åklagare att lägga ner ärendena.

Men händelserna hade fortfarande kunnat utredas vidare arbetsrättsligt och prövas i Statens ansvarsnämnd, som till exempel kan besluta om en varning eller löneavdrag.

I stället fattades beslut om att avskriva fallen.

Thornberg tog besluten

Dokument som SVT har tagit del av visar att rikspolischef Anders Thornberg var beslutsfattare i två av nedläggningsbesluten. Det handlar om fallen från 2021 om grov kvinnofridskränkning och grovt tjänstefel – varav det senare nu har återupptagits av åklagare efter den senaste tidens medierapportering.

“Det har inte framkommit uppgifter som ger anledning till någon ytterligare åtgärd. Polismyndigheten beslutar att avskriva ärendet”, står det i beslutet som undertecknats av Thornberg i maj 2022.

I det tredje fallet från 2020 gällande misshandel undertecknades beslutet av chefen för rikspolischefens kansli.

– Jag kommer inte ihåg detaljerna. Men självklart var rikspolischefen informerad, så är rutinen, säger Lotta Gustavsson, tidigare vice ordförande på polisens personalansvarsnämnd, som var med vid hanteringen av ärendet.

”Enligt gängse rutiner”

Till politikerna i polisens insynsråd sa Thornberg förra veckan att anmälningarna hanterats ”enligt gängse rutiner”. Ebba Sverne Arvill, chef för särskilda utredningar, hade kontakt med Thornberg i de två senaste fallen.

– Det finns inga gängse rutiner i sådana här fall som inte är så vanliga, säger hon.

SVT har under en veckas tid sökt rikspolischef Anders Thornberg för en intervju, men han har avböjt att svara på våra frågor. På torsdagseftermiddagen, efter publicering av denna artikel, bröt rikspolischefen tystnaden i en intervju med TT.

– Många tittar på hur jag hanterar det här nu. En del tycker att jag har varit tyst, men jag har jobbat dag och natt och jag har jobbat med den här frågan under väldigt lång tid. Jag har genomfört en rad åtgärder som jag inte kan berätta om, och jag känner mig trygg med hur jag har hanterat det, säger Anders Thornberg till TT.

Vet du mer om härvan inom polisen? Tipsa våra granskande reportrar här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har nu kommit uppgifter som kastat ett nytt ljus över det som vi redan känt till.” Hör Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, om den förundersökning som har inletts. Foto: SVT och Stina Stjernkvist/TT

Så utreds poliser

• När det kommer in en anmälan mot en polis utreds ärendet av Avdelningen för särskilda utredningar (SU), som är en oberoende avdelning inom Polisen. 

• Om en anmälan upprättas överlämnas den alltid till åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som beslutar om en förundersökning ska inledas eller inte. 

• Även om brottsutredningen läggs ner kan det bli arbetsrättsliga konsekvenser, till exempel löneavdrag, varning eller avskedande. 

• Alla anmälningar som kommer till Särskilda utredningar lämnas över till andra delar av Polismyndigheten, bland annat för att göra en arbetsrättslig utredning.  

• Inom Polisen är det grupperna för skiljande- och disciplin (GSD) som utför den arbetsrättsliga utredningen. Om det finns skäl att pröva frågan om disciplinpåföljder eller avskedande anmäler GSD ärendet vidare till Polisens personalansvarsnämnd (PAN), som beslutar om eventuell disciplinåtgärd. 

• Undantag gäller för rikspolischefen, regionpolischefer och biträdande regionpolischefer. I dessa fall lämnar Särskilda utredningar (SU) över ärenden till sekretariatet för Polisens personalansvarsnämnd. Där görs bedömningen om ärendet ska lämnas över för prövning i Statens ansvarsnämnd (SAN). 

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet