Åklagare Martin Elofsson är nöjd med domen mot företagaren. Foto: Mobile group & SVT

Tidigare telekom-vd döms för penningtvätt och fordringsbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor fick bluffakturor och fastnade i dyra abonnemang av “supporttjänster” som inte gick att nå. Enligt åklagaren har supporttjänsterna helt saknat innehåll. En av de ansvariga bakom bedrägerierna har drivit flera företag inom telekombranschen och döms nu till fyra års fängelse och fem års näringsförbud.

Det grova penningstvättsbrott som den Göteborgsbaserade företagaren döms för kopplas till inkomster från en rad olika verksamheter under 2020.

– Det är bland annat något man kallat Teknikvännen, Säkerhetshjälpen, Ugg-lan, Avtal Sverige och Abonnemangsbutiken. Det finns en rad olika varumärken, säger åklagare Martin Elofsson vid Göteborgs tingsrätt.

Plus granskar telefonförsäljning

Elofsson är nöjd med domen.

– Den blev helt i enlighet med min bedömning och mitt åtal, med undantag för att straffen blev lägre än jag yrkat.

Tusentals drabbade

Plusredaktionen berättade nyligen om Kamal Mahiout, som känt sig lurad av flera av den dömde mannens företag. Kamal var också en av tusentals personer som fick utskick av bluffakturor från det påhittade företagsnamnet “Billpay” i november förra året. Omkring 2 000 personer anmälde utskicket som nu ligger till grund för att företagaren även döms för grovt fordringsbedrägeri.

Att mannen tidigare lämnat ett detaljerat erkännande kring fordringsbedrägeriet, men sedan dragit tillbaka detta, har vägts in i tingsrättens bedömning.

Flera personer ska ha medverkat i både fordringsbedrägeriet och penningtvättsbrotten och döms även för detta. I penningtvättshärvan pekas dock företagaren ut som huvudman av åklagaren och företagaren är även den som döms till det längsta fängelsestraffet.

Överklagar domen

De anklagade förnekar brott och åtminstone företagaren kommer att överklaga domen.  

– Han har inte gjort det här och känner inte igen det åklagaren lägger honom till last. Han bestrider påståendena och han har lämnat en förklaring till vad han gjort i den här verksamheten och det är inte något brottsligt, sade mannens försvarare Erica Sommerfors i samband med slutförhandlingen.

Klicka på videon för att se åklagaren berätta om hur bedrägerierna gått till.

Har du fått problem med bluffakturor eller fulsälj? Kontakta Plus! Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar telefonförsäljning

Mer i ämnet